Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

O2 prodao treću vjetroelektranu IKEA-i E-mail
Autor Iva Zelenko   
Četvrtak, 04 Srpanj 2013 12:01

Sedam novih vjetroagregata biti će izgrađeno na lokaciji Rämsberget u provinciji Dalarna, čineći treću vjetroelektranu koju je IKEA Group kupila od O2, odnosno ukupno 46 vjetroagregata.

Vestas V112Vjetroelektrana Rämsberget nekoliko je kilometara udaljena od lokacije Korpfjället, na kojoj IKEA već ima postavljeno 9 vjetroagregata koji su pod nadzorom kompanije O2. Također, u izgradnji je i 30 vjetroagregata u mjestu Härjedalen, koji će biti predani IKEA-i 2015. godine. Ove će tri elektrane zadovoljiti sve IKEA-ine potrebe i činiti je elektroenergetski samodostatnom, isporučujući električnu energiju svim trgovinama i ostalim objektima u Švedskoj.

Samo ulaganje donosi nova „zelena“ radna mjesta i doprinosi smanjenju emisija, ali i omogućava kontrolu troškova električne energije. Također, kupci će u budućnosti i sami moći osjetiti doprinose ulaganja u obnovljive izvore energije sniženim cijenama IKEA-inih proizvoda, izjavio je Håkan Svedman, glavni izvršni direktor u IKEA Sweden.

Kompanija O2 zadužena je za razvoj, izgradnju i vođenje 7 vjetroagregata smještenih u sklopu elektrane Rämsberget. Sama izgradnja započeti će u srpnju, a vjetroagregati bi trebali biti pušteni u pogon početkom 2014. godine. Riječ je o Vestasovim vjetroagregatima V112, snage 3 MW, visine kućišta 119 metara i promjera rotora 112 metara. Vjetroelektrana će proizvoditi 72 GWh godišnje, što je ekvivalentno potrošnji energije u 16.000 kućanstava, te bi trebalo smanjiti emisije za oko 57.600 tona godišnje. Iako je elektrana dobila odobrenje za izgradnju 11 vjetroagregata, zbog ograničenja elektroenergetske mreže biti će ih izgrađeno samo 7, a svi će raditi pri prosječnoj brzini vjetra od 7,7 m/s.

IKEA Group odlučila je izdvojiti 1,5 milijardi eura u obnovljive izvore energije do 2015. godine, i to prvenstveno u sektore energije vjetra i Sunca. Diljem svijeta IKEA trenutno ima u izgradnji ili u radu 137 vjetroagregata, te više od 300.000 fotonaponskih panela.

 

Izvor: http://www.o2.se/

Tags:     IKEA      O2      Vestas      Švedska      ulaganje
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?