Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Kina postala druga ekonomija u svijetu, a i prvo tržište vjetroelektrana E-mail
Autor Leo Jerkić   
Petak, 20 Kolovoz 2010 17:16

Rastuća važnost Kine je dobila dodatnu težinu ovaj tjedan sa viješću da je država postala druga najveća ekonomija na svijetu, nakon što je pomaknula Japan sa toga mjesta koje je držao 40 godina, iza SAD-a. Sa 1.3 milijarde stanovnika, Kina je prešla Japan u drugom kvartalu sa ukupnom vrijednošću ekonomije od 1,33 trilijuna dolara.

Ovaj rezultat, iako očekivan je najveći dokaz da je rast Kine stvaran i da svijet mora računati sa novom ekonomskom supersilom, napisao je New York Times. Japan je u istom kvartalu imao vrijednost od otprilike 1,28 trilijuna dolara, te se očekuje da će Kina obići Japan i na razini cijele godine.

Ekonomsti procjenjuju nakon obilaska Japana, a prijašnjih godina i obilaska Francuske, Velike Britanije i Njemačke, da će Kina do 2030. obići SAD kao najveća svjetska ekonomija.

Uz to što je najveća država na svijetu, Kina je i najveći proizvođač stakleničkih plinova, a po najnovijim podacima je postala i najveći svjetski korisnik energije.

Također je prema podacima Global Wind Energy Councila Kina bila i najveće tržište vjetroelektrana u 2009. godini, dodajući nevjerojatnih 13.8 GW kapaciteta u jednoj godini, te je time pretekla Njemačku na drugom mjestu u ukupnoj instaliranoj snazi. Iako su te brojke impresivne, Kina još uvijek dosta zaostaje za EU, koja ima otpilike 65 GW instalirane snage, koja proizvodi 5% potreba Europe za električnom energijom.

Izvor: blog.ewea.org

 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?