Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Rumunjska i službeno smanjila poticaje za vjetroelektrane E-mail
Autor Leo Jerkić   
Utorak, 11 Lipanj 2013 22:34

Rumunjska vlada je i službeno smanjila poticaje za vjetroelektrane i druge elektrane koje koriste obnovljive izvore energije u potezu kojim će se sigurno uzdrmati to rastuće tržište.

Prema žurnoj uredbi koja bi trebala postati važeća prvog srpnja, te bi trebala utjecati na proizvodnju od 2016. godine količina zelenih certifikata će biti smanjena na 1 sa 2 po MWh (megavatsatu). Ovo smanjenje je u skladu sa predviđanjima o kojima smo pisali još u veljači.

Drugi zeleni certifikat će ipak biti izdan, ali tek od 1.1.2018. Detalji o odgođenom plaćanju certifikata koji će biti plaćeni u koracima do 2020. još moraju biti određeni od strane energetskog regulatora ANRE. Prema svemu sudeći ovo je uvedeno kao odgovor industrijskim potrošačima koji tvrde da ih program zelenih certifikata previše košta. Tržišni igrači su se počeli pripremati za negativni razvoj zakona nakon što je u cirkulaciju ušao prijedlog zakona po kojem se najavilo i smanjenje maksimalne cijene zelenih certifikata. U samoj uredbi se to ipak nije spominjalo.

Rumunjska trenutno ima 2,1 GW instaliranih vjetroelektrana od čega ih je bar pola ušlo u pogon prošle godine. Ove godine se očekivalo oko 1 GW, ali se nakon ovog poteza očekuje manji broj instalacija.

Izvor: www.windpowermonthly.com

Tags:     rumunjska      zeleni certifikati      vjetroelektrane      vjetroagregat
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?