Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

U Mongoliji se ovaj mjesec otvara prva vjetroelektrana E-mail
Autor Leo Jerkić   
Četvrtak, 06 Lipanj 2013 20:26

Prva vjetroelektrana u Mongoliji vrijedna 122 milijuna dolara bi ovaj mjesec trebala ući u pogon, a radi se o najvećoj elektrani u toj zemlji u zadnjih 30 godina, te je dio plana te države da se smanji onečišćenje u glavnom gradu Ulanbaataru.

Vjetroelektranu snage 50 MW je razvio Clean Energy LLC, a koristi 31 GE-ov vjetraogregat, te se nalazi 72 kilometar jugozapadno od Ulanbaatara, a prvi put smo je spomenuli u studenom 2011. Vjetroelektrana bi službeno trebala biti otvorena 20. lipnja.

Mongolija je postavila cilj od 20 do 25% električne energije iz obnovljivih izvora energije do 2020., a sada je na tek 2% udjela. Glavni grad Mongolije Ulanbaatar je nedavno proglašen drugim najgorim gradom u svijetu što se tiče kvalitete zrake, a razlog za to je ponajviše korištenje ogromnih količina ugljena kojeg kućanstva koriste za grijanje tokom zime.

Matična tvrtka Clean Energyja je Newcom Group koja je osnovala prvi mobilni telekom u toj državi Mobicom. Vlada Mongolije je dala Clean Energyju ugovor o otkupu električne energije na cijeli životni vijek ovog projekta po cijeni od 9,5 centi po kWh. Godišnja proizvodnja elektrane se procjenjuje na 140 do 160 milijuna kWh. Prosječna brzina vjetra na lokaciji je 8,2 m/s. Glavni izazov cijelom projektu je bio nedostatak infrastrukture u Mongoliji, te se procjenjuje da bi isti ovakav projekt u Kini koštao i 30% manje.

Clean Energy planira i vjetroelektranu u pustinji Gobi snage 200 do 300 MW, i to u suradnji sa Japanskom SoftBank Corp. Prosječna brzina vjetra u pustinji Gobi je veća od 9 m/s.

Izvor: http://about.newenergyfinance.com

Tags:     vjetroelektrana      monogolija      ge      clean energy
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?