Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Instaliran prvi priobalni vjetroagregat u SAD-u u saveznoj državi Maine E-mail
Autor Leo Jerkić   
Ponedjeljak, 03 Lipanj 2013 17:27

Prošli tjedan je u Sjedinjenim Američkim Državama postavljen prvi prototip plutajućeg vjetroagregata pokraj obale Mainea koji je spojen na elektroenergetsku mrežu.

Postavljen je prototip VolturnUS u jednoj osmini pune veličine, visok oko 30 metara, snage 20 kW. Postavljen je u blizini obale kod mjesta Castinea. Projekt razvij konzorcij DeepCWind zajedno sa Sveučilištem Maine, odnosno Centrom za napredne strukture i kompozite sveučilšta, te još 30 partnera iz vlade, industrije i znanstvenih institucija. Osim njih projekt ima podršku Američkog Odjela za energiju uz šest drugih projekata, te je jedan od dva projekta u Maineu. Svaki od tih sedam projekata koristi druge tehnologije i strategije za smanjenje troškova i kompleksnosti povezanih sa priobalnom industrijom vjetra. Ovaj projekt se fokusira na poluuronjivu platformu sa betonskim trupom i laganim kompozitnim materijalima umjesto čelikom. Osim toga projekt uključuje plutajući LIDAR sustav za mjerenje vjetra i drugih faktora do visine 200 metara iznad razine mora.

Nakon što prođe pilot projekt sa ovim modelom vjetroagregata trebao bi biti postavljen 6 MW vjetroagregat sa promjerom lopatica od oko 130 metara na dubini mora od 100-150 metara, 12 nautičkih milja od obale u blizini otoka Monhegan. Konačni cilj je imati 12 MW testnu vjetroelektranu vrijednu 96 milijuna dolara spojenu na mrežu 2016. godine.

Odjel za energiju SAD-a procijenjuje potencijal od 4.000 GW priobalne energije vjetra u toj državi pri čemu Maine ima potencijal od 156 GW, te cilj od 5 GW do 2030. godine.

Izvor: www.renewableenergyworld.com

Tags:     volturnus      sjedinjene američke države      maine      odjel za energiju      priobalni vjetroagregat
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?