Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Poljski priobalni sektor vjetra bi mogao vrijediti 17,5 milijardi eura do 2025. E-mail
Autor Leo Jerkić   
Ponedjeljak, 03 Lipanj 2013 17:24

Poljska bi mogla svoju ekonomiju ojačati za 17,5 milijardi eura do 2025. godine ako razvije svoj priobalni sektor energije vjetra do punog potencijala od 6 GW.

To su podaci iz Ernst&Youngovog izvještaja „priobalna energija vjetra – analiza prednosti za razvoj Poljske ekonomije“ prema kojemu bi sektor mogao otvoriti 31.800 novih poslova u razdoblju od 2021. do 2025. i to uglavnom u elektroenergetskom sektoru. Osim toga bi se moglo otvoriti do 5.000 radnih mjesta u sektorima koji su pod jakim udarom ekonomske krize i to u gradnji brodova, morskom transportu i industrijama u lučkim gradovima. Trenutačni cilj je 500 MW do 2020., ali je potencijal puno veći, te PWEA (Poljsko udrženje energije vjetra) smatra ovu brojku podcijenjenom.

Osim toga sa 6 GW priobalnih vjetroeelektrana bi se izbjegla emisija 40 milijuna tona ugljičnog-dioksida pri čemu bi se uštedilo 0,4 milijarde eura. Procjenjuje se da bi porast Poljskog priobalnog vjetra smanjio troškove proizvodnje električne energije i to poprilično zbog odličnog potencijala vjetra u toj državi.

 

Izvor: www.ewea.org

Tags:     poljska      priobalna vjetroelektrana      euro      ernst&young
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?