Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Milijuni eura za inovativne projekte vjetroelektrana E-mail
Autor Iva Zelenko   
Četvrtak, 04 Travanj 2013 10:27

Europska komisija jučer je objavila poziv za financiranje projekata obnovljivih izvora energije koji bi, pod programom NER300, mogli iznositi desetke milijuna eura.

NER300 je program financiranja Europske Unije za inovativne demonstracijske projekte sa područja obnovljivih izvora energije i skladištenja CO2. Projekti skladištenja CO2 kvalificirali su se za financiranje u prvom krugu, 2011. godine, a projekti obnovljivih izvora energije dobili su 1.2 milijardi eura, uz šest projekata energije vjetra koji su ostvarili ukupna financiranja u vrijednosti od 273 milijuna eura.

Vjetroelektrane.comU prvom krugu industrija energije vjetra pokazala je svoju inovativnost dobivši značajan dio dostupnih sredstava financiranja. Međutim, kako bi ušli u drugi krug developeri energije vjetra moraju imati inovativne projekte koje će podržati državna vlada u razdoblju prije 3. srpnja, do kada traju prijave. Iako je rok za prijave kratak i kompanije moraju brzo djelovati, EWEA potiče svoje članove da se prijave, izjavila je Vilma Radvilaite, savjetnica regulatornih poslova u EWEA-i.

Kako bi se kvalificirali, developeri se moraju prijaviti svojoj državi članici za odabir za sufinanciranje. Nakon toga države članice do 3. srpnja moraju prijaviti odabrane projekte Europskoj investicijskoj banci i Europskoj komisiji.

Kategorije energije vjetra ostale su jednake kao i u prvom krugu, a uključuju vjetroelektrane na moru sa vrlo snažnim vjetroagregatima, plutajuće vjetroelektrane na moru i vjetroelektrane na kopnu koje se nalaze na kompleksnim terenima i hladnim klimatskim područjima.

Više informacija o programu u natječaju moguće je pronaći ovdje.

 

Izvor: http://www.ewea.org/

Tags:     NER300      Europska Unija      financiranja      natječaj      EWEA      Europska investicijska banka      Europska komisija
 
Komentari (2)
Odgovor:
2Subota, 06 Travanj 2013 11:11
E J
Apsolutno razumijem ovaj sentiment. Ne znam kakva je situacija trenutno na višim godinama na elektrotehnici, ali se sjećam da smo u moje vrijeme imali jako jako ograničenog kontakta sa ljudima iz struke i sa realnim projektima - što je velika šteta. Nadam se da će se to promijeniti ili da se već mijenja.
JAKA ŽELJA!!!
1Petak, 05 Travanj 2013 21:50
Martina
Možda budem malo prenagla ili nešt' slično, al me probajte razumijeti. Druga godina sam faksa, i studiram elektrotehniku, prosječni sam student, ni odlično ni nedovoljno, dobro ;) imam jaku želju, al' baš jaku da me ljudi, zaposlenici, više bitni ili manje bitni(glupo je tako za ljude reći, al odnosim se na posao, svak u svom području), koji imaju veze sa HEPom ili elektroenergetskim sustavom vuku za sobom i pokazuju ili čak i to ne moraju, jednostavno da ih pratim i gledam što rade, jer je sramota što nemamo prakse i što ne znamo kako što izgleda, imam taku želju to naučiti, al mi youtube nije dovoljan, može li mi je itko ispuniti???? ne mora to biti praksa, niti mora biti igdje zapisano, apsolutno išta, samo da se susretnem s tim i budem ponosna na sebe ;))))))

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?