Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Priobalna energija vjetra će značajno doprinijeti Europskoj Uniji da dostigne ciljeve proizvodnje iz obnovljivih izvora energije 2020. godine E-mail
Autor Leo Jerkić   
Nedjelja, 10 Listopad 2010 17:25

Priobalne vjetroelektrane će imati značajnu ulogu u ostvarivanju ciljeva Europske Unije za instaliranje obnovljivih izvora energije do 2020. godine, izjavio je Hans Van Steen, voditelj odjela za energetiku u Europskoj komisiji.

Do 2020. godine bi trebalo biti instalirano 40 GW priobalnih vjetroelektrana, s time da će većina biti instalirana u Sjevernome moru.

Tih 40 GW je jednako EWEA-inom cilju o minimalno 40 GW priobalnih vjetroelektrana do 2020. Regionalne vlasti će imati važnu ulogu prilikom razvoja priobalnih vjetroelektrana, i to razvojem prvenstveno infrastrukture, kao što su luke koje mogu podržati prijevoz vjetroagregata, velika skladišta, ali i instalacijom testnih priobalnih postrojenja za vjetroagregate.

U 2009. godini je priobalni sektor zabilježio rast od 56% naspram godine prije, a isti ili veći rast se očekuje i ove godine. Danas su u devet zemalja Europske Unije instalirane 43 priobalne vjetroelektrane s time da su vodeće zemlje Danska, Nizozemska, Velika Britanija i Švedska. Ukupna instalirana snaga je 2,4 GW a očekuje se rast na 150 GW do 2030. godine.

Izvor: blog.ewea.org

 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?