Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Koliko električne energije proizvodi vjetroelektrana? E-mail
Autor Leo Jerkić   
Nedjelja, 24 Ožujak 2013 11:04

Procjena koliko će električne energije planirana vjetroelektrana proizvesti – tzv. procjena potencijala vjetra – na najprecizniji mogući način, je vrlo bitna u dobivanju financiranja za projekt. Sam proces procjene je pun potencijalnih problema i nesigurnosti, a u intervjuu Mike Anderson, Tehnički direktor u RES-u pokušava te probleme razjasniti.

1.) Šta je točno procjena potencijala vjetra?

Procjena se svodi na procjenu proizvodnje električne energije koja se može proizvesti na određenoj lokaciji za vjetroelektranu. To je proces korištenja dostupnih klimatoloških i topografskih podataka za izračun potencijalne proizvodnje električne energije unutar lokacije koja se razmatra za razvoj sa minimalnom nesigurnosti. Proces procjene potencijala je kompleksan i uključuje znanje i razumijevanje strujanja vjetra, te poznavanje numeričkih modela proračuna.

2.) Zašto je to važno i koga to interesira?

Ekonomija projekta vjetroelektrane je ključno ovisna o potencijalu vjetra na lokaciji. Robusna procjena proizvodnje električne energije perspektivne vjetroelektrane koja je bazirana na procjeni vjetra i proizvodnje je ključna u odluci o investiranju i financiranju i za developera i za investitora. Što je točnija procjena potencijala to će financijeri imati više povjerenja u vjetroelektrane, a onda će se i povećati šansa da projekt dobije financiranje. S druge strane ako procjena jako odudara od stvarne proizvodnje, financijeri će postavljati dodatna pitanja. Zato je važno raditi zajedno sa industrijom u pokušaju da se procjena potencijala poboljša na najbolji mogući način – u suštini, dobra tehnika može poboljšati pristup financiranju.

3.) EWEA je objavila poziv za izradu studije slučaja za procjenu potencijala, o čemu se tu radi?

Sudionici se pozivaju da naprave analizu i izvještaj o neto proizvodnji jedne vjetroelektrane sa 22 vjetroagregata. Svi podatci potrebni za procjenu – od smjera i brzine vjetra do topografije lokacije, uključujući i upute i smjernice kako da naprave izvještaj, se nalaze u datotekama koje se mogu skinuti sa stranica EWEA-e. Očekuje se da će ova vježba privući veći broj sudionika čiji će rezultati analize potencijala stvoriti osnovu za analizu opsega i varijacije procjene potencijala od različitih organizacija koje će u to biti uključene. Sama vježba se može skinuti ovdje.

Prije dvije godine je napravljena slična vježba na teoretskoj vjetroelektrani koja je privukla 36 organziacija. Ova vježba je nadogradnja prijašnje, jer će dati veći opseg ulaznih podataka, uključujući prepreke i hrapavost na terenu, te se bazira na pravoj vjetroelektrani. Sudionici će tako moći vidjeti koliko je precizna njihova procjena.

4.) Zašto bi netko želio prisustvovati ovoj radionici?

Ovo je jedinstvena prilika za usporedbu vlastitih tehnika procjene potencijala u odnosu sa drugima iz industrije. Isto tako će se raspravljati načini kako da se same procjene poboljšaju. Rezultati procjene se analiziraju neovisno, te se anonimno uspoređuju. Radionica će se odvijati u Trinity College u Dublinu.

Izvor: www.ewea.org

Tags:     vjetroelektrana      električna energija      res      tehnički direktor      ewea      procjena resursa
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?