Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Smanjeni kapaciteti energije vjetra na moru u UK do 2030. godine E-mail
Autor Iva Zelenko   
Srijeda, 06 Ožujak 2013 21:48

Prema najnovijem izvješću, izdanom od strane Crown Estate, koji upravlja morskim tlom u Ujedinjenom Kraljevstvu, nade za ostvarenje najvećeg svjetskog programa energije vjetra na moru polako se smanjuju.

Do 2030. godine Ujedinjeno Kraljevstvo nada se imati 40GW instalirane snage energije vjetra na moru, no prema najnovijoj studiji, UK Offshore Wind Market Study, koju su izradili Gl Garrad Hassan i Redpoint, kapaciteti u 2030. godini mogli bi iznositi tek 12 GW, ukoliko se do 2020. godine nastavi trend izgradnje iz 2012. godine.

Kroz niz intervjua sa developerima, proizvođačima, financijskim institucijama i dioničarima, u izvješću se navodi nekoliko prepreka za potpunu implementaciju Faze 3, a koje uključuju zabrinutost zbog nerazumljive vladine politike i dostupnosti financiranja. Uz to, navode se problemi kapaciteta, konkurentnosti lanca dobave i poteškoće recikliranja nakon dovršetka projekta. Ovakvi problemi nastali su uglavnom zbog nedovoljnog praćenja tehnologije vjetroelektrana na moru.

Ukupno postavljeni kapaciteti na moru po godini

Konzultanti su izrazili zabrinutost za vladine dugoročne obveze prema vjetroelektranama na moru i političku nesigurnost oko reforme elektroenergetskog tržišta. Navedeni problemi okarakterizirani su kao čimbenici koji najozbiljnije utječu na razvoj priobalja u budućnosti, ističe se u izvješću.

Također, postoji određeni skepticizam oko mogućnosti financiranja i novih izvora kapitala; to se odnosi na asimetriju rizika izgradnje i broja kompanija koje takav rizik mogu učinkovito prihvatiti, ograničene podjele znanja i suradnju između ključnih kompanija, te odnosa agencija prema kreditnom rejtingu udruženih struktura.

Pitanja vladine obvezanosti ostaju najveća prepreka budućem napretku. U izvješću stoji kako je scenarij od 12 GW kapaciteta moguć ukoliko britanska vlada svoj fokus preusmjeri sa obveza o obnovljviim izvorima i smanjenju emisija na konkurentnost na prekomorskim tržištima.

U izvješću se zaključuje kako još uvijek postoji razlog optimizmu; vladine obveze za ciljeve Unije do 2020. godine i implementacija reforme elektroenergetskog tržišta mogle bi značajno povećati ulaganja u tehnologiju i infrastrukturu energije vjetra na moru, što bi moglo rezultirati smanjenjem cijene energije i povećanjem povjerenja od strane investitora.

 

Izvor: http://www.windpowermonthly.com/

Tags:     UK      2030.      energija vjetra na moru      offshore      Crown Estate
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?