Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Inovativni temelji postavljeni na potencijalnoj lokaciji velike priobalne vjetroelektrane E-mail
Autor Leo Jerkić   
Srijeda, 20 Veljača 2013 21:57

Jedna od najvećih priobalnih vjetroelektrana Dogger Bank je nedavno napravila novi korak prema realizaciji nakon što su iz Irskog brodogradilišta brodom krenule prve pošiljke inovativnih temelja prema lokaciji koja se nalazi 125 kilometara od istočne obale Velike Britanije.

Ove strukture koje su poznate kao kanta temelji mogu smanjiti troškove izgradnje, jer nema troškova za tranzicijske dijelove ni dodatnih injektiranja cementa kao što je slučaj sa tradicionalnim temeljima. Doslovno se radi o ogromnim čeličnim kantama koje će potonuti na dno mora uz metodu isisavanja i preko sustava mlaznica, nasuprot plutanja ili drugih konvencionalnih temelja koji se uglavnom preko povodaca pričvršćuju za morsko dno.

Sama struktura će podupirati i dva mjerna stupa koji će davati informacije o vremenu, a koji su ključni za provjeru uvjeta vjetra. Mjerni stupovi bi trebali biti instalirani krajem ovog mjeseca, kada temelji budu čvrsto postavljeni.

Projekt Dogger Bank razvija Forewind, konzorcij tvrtki RWE, SSE, Startkraft i Statoil koji imaju dogovor za razvoj šest vjetroelektrana, a cilj im je imati do 9,6 GW vjetroelektrana do 2020. U konačnici bi projekt trebao biti vrijedan 3,47 milijardi eura, te bi preko tisuću vjetroagregata moglo proizvoditi i do 10% potreba za električnom energijom Velike Britanije. Potencijal za proizvodnju električne energije iz priobalnih vjetroelektrana je ogroman, a prema izvještaju EEA-e (Europska agencija za okoliš) iz 2009. je njen potencijal oko 3.400 TWh do 2030. godine, što je otprilike 80% potreba za električnom energijom Europske Unije. Danas priobalne vjetroelektrane pokrivaju 0,5% potreba za električnom energijom Europske Unije.

Predviđa se da će se trenutačni visoki troškovi razvoja priobalnih vjetroelektrana pasti za trećinu do kraja desetljeća, ali su sada dodatni troškovi u odnosu na kopnene vjetroelektrane značajni. Temelji čine čak 30% ukupnih troškova za vjetroelektrane, te bi se smanjenjem kapitalnih troškova i troškova instalacije moglo utjecati na bolju isplativost budućih projekata.

Temelje je razvila Danska tvrtka Universal Foundation kroz program OWA čiji je cilj uzeti najbolje dizajne za temelje priobalnih vjetroagregata, te ih razviti od projektiranja do isporuke.

Izvor: www.ewea.org

Tags:     dogger bank      priobalna vjetroelektrana      temelji      velika britanija
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?