Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Nordex predstavlja novu generaciju vjetroagregata E-mail
Autor Leo Jerkić   
Utorak, 19 Veljača 2013 18:30

Nakon nekoliko tjedana najava, Nordex je predstavio novu generaciju vjetroagregata za srednje i jake uvjete vjetra. Nordex je na EWEA-i u Beču predstavio svoje N117-3000 i N100-3300 vjetroagregate za klase vjetra I i II prema IEC-u.

Na konferenciji EWEA2013 je Jörg Scholle, tehnički direktor naglasio da ne samo da su inženjeri promijenili kontrolni sustav vjetraogregata, nego su promijenili i potporni okvir, te da se radi o evoluciji, a ne revoluciji. Glavni cilj je bio razviti vjetoagregate koji će bolje raditi u hladnim klimama sjeverne Europe, te koji će imati mnogo radnih sati. Nordex tvrdi da model N117 može raditi punom snagom u srednjim uvjetima brzine vjetra od 8 m/s do 3.500 sati godišnje.

Nordex nije otkrio mnogo detalja o redizajniranju trenutačne generacije vjetroagregata, osim da će sama konstrukcija imati čvršći dizajn i da će biti veća kako bi novi modeli mogli proizvoditi više energije iz vjetra. Glava agregata bi mogla imati i do 15 tona veću masu, a i sama mjenjačka kutija će biti šira i dosta duža. To se moralo napraviti kako bi vjetroagregat mogao izdržati veća opterećenja. Ovaj novi razvoj omogućuje bolju dostupnost serviserima. Svaki vjetroagregat će pak proizvoditi najmanje 21% do 30% više energije u odnosu na prošlu generaciju modela sa visinom stupa od 75 do 120 metara. Veća nazivna snaga i veće lopatice su glavni razlog ovog povećanja.

Nordex je dodao dvije ploče, jednu pokraj druge na kraju krova vjetroagregata, tako da se generatori ponovno hlade pasivno. Tvrtka planira prvo izgraditi tri prototipa u lipnju, a planira se dodatnih pet ili više. Prema navodima se vode pregovori za postavljanje prototipa na lokacijama u Danskoj, Njemačkoj, Skandinaviji i Nizozemskoj.

Izvor: www.renewablesinternational.net

Tags:     nordex      vjetroagregat      nova generacija      beč      ewea      europa      gamma
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?