Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Tržište malih vjetroagregata ubrzano raste u Italiji od kada su uvedene feed-in-tarife E-mail
Autor Leo Jerkić   
Srijeda, 28 Studeni 2012 19:08

Instalacija malih vjetroagregata u Italiji ubrzano raste od pojave feed-in-tarifa, objavljeno je u izvještaju Odjela za inženjering u Milanskom politehničkom sveučilištu.

Od uvođenja feed-in-tarife za male vjetroagregate u 2008. instalacija istih je rasla eksponencijalno. Ukupna snaga je do kraja prošle godine iznosila 13 MW, što je ipak samo 2% od ukupne instalirane snage velikih vjetroelektrana u toj državi kojih ima oko 6.700 MW. Ipak, instalirana snaga se udvostručila od 2008. do 2009., te ponovno od 2010. do 2011. Ove godine se također očekuje veliki rast pošto bi moglo biti ugrađeno oko 10 MW malih vjetroagregata.

Više od 90% tih vjetroagregata ima snagu manju od 80 kW, 70% ih je instalirano na Jugu države, 25% u srednjem dijelu, a samo 5% na sjeveru. Talijanska feed-in-tarifa za ovu godinu je prilično dobra pošto iznosi 0,3 €/kWh za sve sustave ispod 200 kW. Očekuje se nova tarifa krajem godine pri čemu će se mali vjetroagregati dijeliti na dvije veličine, i to manje od 20 kW i od 20 do 200 kW. Iznos tarife će biti umjereno smanjen, ali će zato trajanje ugovora o otkupu biti povećano sa 15 godina na 20 godina. Procijenjuje se da Italija ima potencijal instaliranja malih vjetroagregata od 1.000 MW, a 3% područja Italije ima brzinu vjetra veću od 6 m/s, dok 37% ima od 4 do 6 m/s.

Ovakve posebne feed-in tarife za male vjetroagregate bi pomogle i razvoju tog tržišta u Hrvatskoj.

Izvor: www.renewableenergyworld.com

Tags:     italija      mali vjetroagregat      feed-in-tarifa      milano      vjetroagregat
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?