Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Investicije u vjetroelektrane u Indiji u padu E-mail
Autor Leo Jerkić   
Utorak, 27 Studeni 2012 17:22

Postavljanje novih vjetroagregata u Indiji je u velikom padu ove godine zbog trenutačno nepostojeće regulative. To bi se brzo moglo promijeniti, ako se uvedu ispravni poticaji za taj sektor koji nema poticaje otkad su prošli istekli krajem ožujka ove godine.

Očekuje se da bi Indija do kraja svoje godine koja završava u ožujku iduće godine trebala instalirati samo 1.500 MW, što je duplo manje nego prošle godine. Problemi na trenutačno trećem najvećem svjetskom tržištu vjetroagregata će dodatno ugroziti poziciju Suzlonu i Vestasu kao proizvođačima vjetroagregata u financijskim problemima kojima je Indija vrlo važno tržište. Suzlon je Indijski proizvođač vjetroagregata te je zbog smanjenja tržišta i manjih cijena vjetroagregata ovaj mjesec četvrti kvartal zaredom prijavio gubitak.

U prva tri kvartala ove godine je u Indiji naspram prošle godine uloženo 39% manje financijskih sredstava, odnosno 2,6 milijardi dolara svekupuno. Od kraja ožujka do kraja rujna je postavljeno samo 851 MW vjetroelektrana, što je skoro 50% manje nego prošle godine kada je u istom razdoblju postavljeno 1.403 MW. Prošlogodišnjih 3.000 MW vjetroelektrana u Indiji je djelomično ostvareno preko poticaja na temelju proizvodnje koji je istekao na kraju ožujka ove godine, te se još uvijek ne zna kada će i da li će uopće biti produžen. Developeri tvrde da bi male promjene u poticajima potakle Indiju na godišnju instalaciju 5.000 MW vjetroelektrana.

Problem je i u državnim regulatorima električne energije koji sporo dižu tarife za električnu energiju unatoč godišnjem rastu troškova za proizvodnju iste. Ako se tarife ne dignu, ili ako se ne vrati poticaj za proizvodnju Indija neće dovoljno iskoristiti svoj potencijal vjetra u doba kada ima velikih problema sa nestancima električne energije u pojedinim regijama.

Izvor: www.renewableenergyworld.com

Tags:     vjetroelektrane      indija      regulativa      sektor vjetra      suzlon      vjetroagregat
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?