Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

GWEC predstavio izvještaj Global Wind Energy Outlook 2012 E-mail
Autor Leo Jerkić   
Srijeda, 14 Studeni 2012 22:28

Greenpeace International i Global Wind Energy Council su predstavili danas u Beijingu dvogodišnji izvještaj o budućnosti industrije vjetra.

Četvrto izdanje Global Wind Energy Outlooka pokazuje da bi energija vjetra mogla pokriti 12% potreba za električnom energijom na svjetskoj razini do 2020., otvoriti 1,4 milijuna radnih mjesta, te smanjiti emisiju CO2 za više od 1,5 milijardi tona godišnje, što je pet puta više nego danas. Do 2030. vjetroelektrane bi mogle pokriti 20% potreba za električnom energijom na svjetskoj razini.

Global Wind Energy Outlook predstavlja tri različite budućnosti razvoja industrije vjetra, te daje scenarije za 2020., 2030. i za 2050. godinu, te ih uspoređuje sa dvije različite procjene o razvoju potrošnje električne energije, i to prvo sa procjenom Međunaronde Energetske Agencije, a onda  i sa efikasnijom energetskom budućnosti temeljem procjene konzultanata EXOFYS i istraživača sa Sveučilišta u Utrechtu.

Steve Sawyer, glavni tajnik GWEC-a je izjavio da je jasno da će energija vjetra igrati važnu ulogu u energetskoj budućnosti, ali i da bi se postigao puni potencijal sve vlade moraju ispravno reagirati. Glavni sastojak za dugoročni uspjeh industrije vjetra je stabilna dugoročna politika vlada kojima se šalje signal investitorima o viziji budućnosti. Do 2020. bi u industriji moglo raditi čak 2,1 milijuna ljudi, što je tri puta više nego danas.

Do kraja 2011. je u svijetu bilo instalirano 240 GW vjetroelektrana, te bi ove godine trebalo biti dodano još bar 40 GW. Prema umjerenom scenariju Global Wind Energy Outlooka bi do 2020. trebalo biti 759 GW vjetroelektrana koje bi pokrivale 7,7-8,3% potreba za električnom energijom. Po naprednom scenariju bi pak ta brojka trebala biti više od 1.100 GW do 2020., čime bi se pokrilo 11,7-12,6% potreba za električnom energijom.

Cijeli izvještaj od 52 stranice možete pročitati ovdje.

Tags:     greenpeace      global wind energy council      vjetar      izvještaj      vjetroelektrane
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?