Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

SAD obara rekorde u novopostavljenim vjetroagregatima E-mail
Autor Leo Jerkić   
Utorak, 23 Listopad 2012 17:24

Developeri vjetra u SAD-u ove godine instaliraju rekordne brojke vjetroagregata, ali taj rast bi mogao usporiti ako njihov PTC (production tax credit) poticaj istekne na kraju godine.

AWEA (Američko udruženje za energiju vjetra) je objavilo da je industrija vjetra u SAD-u u kolovozu po prvi put prešla 50.000 MW instalirane snage što je dovoljno za opskrbu 13 milijuna kućanstava električnom energijom.

Ove godine su developeri vjetra postavili 4.728 MW vjetroagregata, te je u gradnji još 8.340 MW što je rekord za ovo doba godine. U trećem kvartalu je instaliran 1.833 MW, čime je ukupna instalirana snaga sektora skočila na 51.628 MW. Prosječna veličina vjetroagregata je ove godine 2 MW, a najviše je vjetroelektrana do sada ove godine instalirano u Kansasu sa 473 MW, Oregonu 333 MW, Texasu 281 MW, Oklahomi 229 MW i Nevadi 152 MW.

Nevadi je to bila prva vjetroelektrana, te sada u 39 saveznih država SAD-a ima vjetroelektrana. U gradnji je pak najviše vjetroelektrana u Texasu, i to 1.291 MW, dok se u Kaliforniji gradi 1.022 MW, u Kansasu 836 MW, u Oklahomi 734 MW te u Iowi 597 MW. Najveće tvrtke koje se bave energijom vjetra su pak NextEra Energy iz Floride, E.ON Ag iz Njemačke, AES Corp iz Virginije, Španjolska Iberdrola SA i Francuska EDF Grupa.

Ipak problem stvara PTC koji se koristi od 2005., a koji bi trebao isteći krajem godine. PTC pomaže ostvarivanju godišnjih investicija od čak 15 milijardi dolara. Zanimljiva je činjenica da je u zadnje vrijeme sve više medija u SAD-u poduprlo produživanje PTC-a. Između ostalih u korist energije vjetra su pisali Standard-Times iz San Angela u Texasu, The New York Times, Chicago Sun-Times, Houston Chronicle, Philadelphia Inquirer, Denver Post i mnogi drugi. Prijedlog za produživanje PTC-a je usvojen od strane Senatskog komiteta za financiranje još u kolovzu, ali se čeka odluka punog Kongresa koji će se sastati nakon predsjedničkih izbora u SAD-u idući mjesec. Već sada se otpuštaju ljudi u dijelovima za razvoj i proizvodnju vjetroagregata, dok građevinski sektor cvjeta. Procjenjuje se da bi ukidanjem PTC-a samo u prvom kvartalu bilo izgubljeno 37.000 poslova.

Izvor: www.reuters.com, http://blog.ewea.org

Tags:     sad      vjetroagregati      vjetroelektrane      developeri      awea      texas      oregon      kansas      ptc
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?