Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Napravljen prvi stup od drveta za vjetroagregat snage veće od 1 MW E-mail
Autor Leo Jerkić   
Četvrtak, 11 Listopad 2012 18:30

Timbertower je dovršio prvi svjetski drveni stup za vjetroagregat snage veće od 1 MW, a sam stup ima visinu od 100 metara i  nalazi se na rubu Hannovera.

Postavljanje kabine i lopatica bi trebalo biti dovršeno danas, a vjetroagregat bi trebao početi proizvoditi električnu energiju prije kraja ove godine. Originalno se ovo trebalo dogoditi još u lipnju, ali je bilo odgoda zbog vrlo komplicirane procedure dobivanja dozvole. Isto tako su vlasti često provjeravale napredak kako bi se uvjerile u kvalitetu stupa. Zbog toga je stup napravljen u fazama, pri čemu je inženjer provjeravao svaki dio koji se postavljao.

Timbertower je radio na svom prototipu oktagonalnog stupa od 2010. Zbog toga što drvo nikad nije korišteno za izgradnju stupa kod velikih vjetroagregata bilo je potrebno puno uvjeravanja dok Vensys na kraju nije pristao isporučiti svoj 1,5 MW vjetroagregat za taj projekt.

Timbertower nije objavio troškove razvoja za stup, ali je objavio da će drveni stup koštati 10 do 20 % manje od čeličnog stupa slične visine prilikom serijske proizvodnje. U planu je sada i 140 metarski stup, a Timbertower tvrdi da je i 200 metarski stup izvediv. Ova tehnologija je zanimljiva ne samo zbog cijene, nego i zbog eko-balansa pošto je energija potreban za izgradnju ovakvog drvenog stupa puno manja nego što je potrebno za izradu čeličnog ili betonskog stupa.

Serijska proizvodnja ovog stupa bi trebala početi ove godine.

Izvor: www.renewablesinternational.net

Tags:     timbertower      stup od drveta      vjetroagregat      hannover      kabina      lopatica      vensys
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?