Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Industrija vjetra ubrzano razvija lokalne ekonomije E-mail
Autor Leo Jerkić   
Petak, 14 Rujan 2012 19:54

Natural Resources Defence Council (NRDC) Sjedinjenih Američkih Država je objavio dva nova izvještaja koji pokazuju da svaka velika vjetroelektrana u Americi otvara 1.100 poslova i lokalnoj zajednici donosi nekoliko desetaka milijuna dolara u obliku novih poreza i drugih pogodnosti.

Jedna nova vjetroelektrana od 250 MW otvara 1.079 poslova kroz mnogobrojne korake potrebne za njenu gradnju. Ti poslovi uključuju proizvodnju, gradnju, menadžment i drugo.

Osim ovih direktnih pogodnosti sama vjetroelektrana donosi i mnoge sekundarne pozitivne učinke. Vjetroelektrane revitaliziraju zajednicu u kojoj se grade zato što osim što otvaraju nove poslove, plaćaju poreze, plaćaju iznajmljivanje zemljišta, te time omogućuju ekonomski razvoj.

Industrija vjetra trenutačno zapošljava 75.000 ljudi u SAD-u, koji ima 50.000 MW vjetroelektrana. Izvještaji pokazuju da bi bilo jako loše ako se ne produži PTC (američki način poticanja vjetroelektrana kroz porezne olakšice) koji bi trebao isteći krajem godine. Idući tjedan bi Američki Senat trebao glasati o produživanju PTC-a.

Sam izvještaj je obradio nekoliko vjetroelektrana u SAD-u, te je utvrdio da postoji 14 različitih koraka u kojima se otvaraju poslovi tokom gradnje vjetroelektrane. Od 1.079 poslova koji se otvore za 250 MW vjetroelektranu, 557 poslova nema veze sa samom gradnjom. 432 od tih 557 je u proizvodnji, a 80 u planiranju i razvoju, 18 u prodaji i 27 u pogonu i održavanju.

Gradnja otvara dodatna 522 posla koji se raspoređuju u tri kategorije pri čemu 273 radnika radi na temeljima, cestama itd., 202 radnika postavljaju vjetroagregate, a 47 radi na električnom dijelu posla.

Sami izvještaji osim što daju ovu statistiku profiliraju Američke tvrtke koje bi mogle sudjelovati u svakom od 14 koraka gradnje vjetroelektrane.

Izvor: www.renewableenergymagazine.com

Tags:     vjetroelektrane      sjedinjene američke države      amerika      ekonomija      vjetroagregat
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?