Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Upotreba betona u konstrukciji vjetroagregata E-mail
Autor Iva Zelenko   
Četvrtak, 13 Rujan 2012 16:12

Vjerojatno neće postati uobičajena praksa, no prilikom izrade konstrukcije vjetroagregata neki proizvođači prelaze na upotrebu betona umjesto čelika, stoji u članku novog broja časopisa Wind Directions.

Iako je čelik prihvaćen kao najidealniji materijal za izradu tornjeva vjetroagregata, proizvođači razmatraju upotrebu betona koji omogućava jednostavniju izradu određenih dijelova tornja, brže se transportira, te su takvi dijelovi jednostavniji za postavljanje na samoj lokaciji.

Christian Hinsch, iz njemačke developerske kompanije JUWI, istaknuo je kako izrazito visoki tornjevi moraju moći podnijeti određene momente savijanja u samoj bazi; to znači da će čelični tornjevi imati bazu vrlo velikog promjera, što nije jednostavno proizvesti niti transportirati. Sastavljanje i varenje pojedinih dijelova moralo bi se izvoditi na samoj lokaciji, što općenito nije dobra ideja za čelične proizvode, naglašava Hinsch. Nasuprot tome, betonski djelovi bili bi znatno manji i transport bi bio jednostavniji.

Ramon Lopez, iz španjolske kompanije Inneo Torres, smatra da će proizvodnja betonskih tornjeva za vjetroagregate, kako na kopnu tako i na moru, postati značajno rastuće tržište; a jedna od najvećih njihovih prednosti je izdržljivost, koja je vrlo važna u teškim uvjetima okoline u kojoj se vjetroagregati često nalaze.

 

Izvor: http://blog.ewea.org/

Tags:     tornjevi      stupovi      Wind Directions      EWEA      materijali
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?