Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Vjetroagregat s vertikalnim osima namijenjen za urbane sredine E-mail
Autor Iva Zelenko   
Petak, 27 Srpanj 2012 11:33

Kompanija McCamley nedavno je predstavila prototip novog vjetroagregata s vertikalnom osi vrtnje revolucionarnog dizajna koji omogućava odlično uklapanje u gradske sredine.

Prvi prototip vjetroagregata McCamley MT01 Mk2 nalazi se na sveučilištu Keele u Ujedinjenom Kraljevstvu, a dio je plana kompanije koja želi transformirati način na koji gradovi proizvode energiju iz obnovljivih izvora.

McCamley MT01 Mk2

Dok većina vjetroagregata zahtjeva gotovo konstantnu brzinu vjetra, ovaj vjetroagregat radi i pri jačim, turbulentnijim vjetrovima kakvi su inače prisutni u urbanim sredinama. Također, dok standardni vjetroagregati koriste određenu količinu električne energije iz mreže da bi se pokrenuli nakon pada brzine vjetra, vjetroagregat McCamley se pokreće sam pri brzini od oko 2 m/s.

Dimenzije vjetroagregata

Vjetroagregat je izrađen od dijelova koji se lako sklapaju, te ga je moguće dodatno nadograđivati i postaviti direktno na krov bez dodatnog stupa. Jednako je učinkovit na poljoprivrednim zemljištima i u urbanim sredinama.

Dr. Scott Elliott, glavni izvršni direktor kompanije McCamley UK Ltd, je izjavio kako im je izuzetna čast predstaviti ovaj prototip po prvi puta u Ujedinjenom Kraljevstvu s obzirom da na toj lokaciji postoji vrlo veliki potencijal energije vjetra, ali standardni modeli vjetroagregata nisu prikladni za urbane sredine. To stvara veliku prazninu na tržištu gdje bi kompanije, stambene zgrade i vezane organizacije mogle imati velike koristi od „čiste“ energije. U kompaniji vjeruju da upravo ovaj dizajn, u rasponu od 12 kW do 1 MW, ima potencijala ostvariti značajan pomak u ovom području.

 

Izvor: http://inhabitat.com/

Tags:     urbane sredine      mali vjetroagregat      vertikalne osi      McCamley
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?