Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Reakcije

Skupa električna energija iz obnovljivih izvora energije – istina ili mit? E-mail
Autor Edo Jerkić   
Srijeda, 16 Veljača 2011 00:32

Nedavno se na portalu Energetika.ba pojavio članak u kojem Dušan Mrakić, državni sekretar u srpskom Ministarstvu energetike objašnjava da "ukoliko bi bile usvojene primjedbe Srpskog udruženja za energiju vjetra (Sevea) moralo bi doći do značajnog poskupljenja struje da bi Elektropvrivreda Srbije (EPS) mogla ispuniti sve financijske obaveze prema investitorima u vjetroparkove."

A primjedba se odnosi na produženje garantiranog perioda otkupa električne energije iz obnovljivih izvora energija sa 12 na 20 godina. Isto tako objašnjava kako EPS struju iz obnovljivih izvora otkupljuje po znatno većim cijenama od trenutnih iz drugih elektrana.

Slične zahtjeve o produženju ugovora o garantiranom otkupu električne energije Zajednica OIE pri HGK redovno upućuje na Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva u Hrvatskoj. I dobija slične odgovore.

U istom članku se spominju i ostale uobičajene paradigme o negativnom ekonomskom učinku, tj. skupoći obnovljivih izvora energije kojima se pokušava diskreditirati njihova primjena.

Kao npr. da investitori imaju zagarantirani povratak investicije, te da zemlje (a kao primjer se navodi Danska) s najvećim udjelom obnovljivih izvora energije imaju najskuplju cijenu električne energije za građane.

Naravno, slična razmišljanja su vrlo aktualna i u Hrvatskoj.

vjetroagregat

Te i takve izjave nažalost ne govore do kraja cijelu istinu, te se time pokušava stvoriti negativno ozračje za primjenu obnovljivih izvora energije. Istina je da obnovljivi izvori energije u praktički svim zemljama svijeta dobivaju ili će uskoro dobivati garantirane ugovore o otkupu električne energije na određeno vrijeme da bi se privukle privatne investicije i osigurao brži povrat sredstava, tj. osiguralo da privatne investicije uđu i u sektor energetike, a ne samo u druge daleko isplativije sektore. To je jednostavno nužno da bi se i energetski sektor podvrgnuo zakonu tržišta, te se time pokrenuo brži napredak jedne grane gospodarstva koja se u zadnjih 100+ godina bazira na istim principima – a za koje je danas sasvim jasno da su dugoročno neodrživi.

Međutim, elektroprivrede koje pri tome tvrde da su klasični izvori energije iz vlastitih pogona daleko jeftiniji od cijene koju plaćaju za obnovljive zaboravljaju da su i fosilna goriva, te njihovo korištenje itekako subvencionirani na više načina (ne samo činjenicom da vrlo rijetki plaćaju penale za zagađenje okoliša) i da je pri tome većina tih izvora već jednom, ako ne i više puta amortizirana, te je stoga lako odrediti minimalnu otkupnu cijenu energije sebi samima.

Primjerice, proizvodna cijena električne energije iz vjetroelektrana danas, nakon povrata investicije i amortiziranja opreme u garantiranom otkupnom roku električne energije na prosječnim lokacijama je jeftinija od bilo kojeg drugog izvora energije. Razlog je jednostavan. Gorivo je besplatno, a troškovi vođenja i održavanja su minimalni s jednim godišnjim servisom i daljinskim upravljanjem pogona putem sofisticirane elektronike i računala.Index članka
Skupa električna energija iz obnovljivih izvora energije – istina ili mit?
#2
Sve stranice
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?