Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Nove tehnologije

Vestas V164-7.0 MW - div među vjetroagregatima E-mail
Autor Leo Jerkić   
Petak, 04 Studeni 2011 19:40

Vestas je razvio priobalni vjetroagregat divovskih dimenzija koji će otvoriti potpuno novo tržište – njegove lopatice su duže od 9 autobusa na kat postavljenih jedan iza drugog.

Anders Söe-Jensen, predsjednik Vestas Offshorea je izjavio da vjetroagregat V164-7,0 MW privlači puno pažnje od kada je predstavljen krajem ožujka, te da dobija samo pozitivne ocjene od svih sudionika tržišta.


Slika: Vestasov V112-3,0 MW priobalni vjetroagregat

V164-7,0 MW stvarno ruši sve prijašnje rekorde. Sa sedam megavata je dvostruko jači od bilo kojeg drugog Vestasovog vjetroagregata, te je jedan dovoljan da proizvede električne energije za 6.500 kućanstava. Jedna bitna stvar koju omogućava ovaj vjetroagregat je da prilično smanjuje cijenu proizvedene energije zbog svoje veličine i efikasnosti. To je rezultat ponajviše ogromnih lopatica koje su dugačke 80 metara te su puno veće od bilo kojih drugih trenutno na tržištu. Zajedno sa stupom ukupna visina raste na nevjerojatnih 187 metara (30 metara više od katedrale u Kölnu). Lopatice obuhvaćaju nevjerojatnih 21.000 kvadratnih metara što je ekvivalentno površini tri nogometna igrališta. Dodatno je optimiran omjer rotor/generator, a stručnjaci su se začudili što su Vestasovi inženjeri odlučili koristiti uobičajenu mjenjačku kutiju.

Sa ovakvom provjerenom tehnologijom Vestas je minimizirao rizik kvara vjetroagregata, što povećava profit. Vestas ima najviše instaliranih priobalnih vjetroagregata na svijetu. S ovakvom izlaznom snagom potrebno je manje temelja po jedinici snage, što također smanjuje troškove održavanja i spajanja na mrežu, te trošak samog rada. Svaki vjetroagregat ima predviđen radni vijek od 25 godina.


Vjetroagregat V164 je razvijen zbog povećane potražnje za priobalnim vjetroagregatima u Sjevernom moru. Najvažnija država u tome je zasada Velika Britanija koja planira do 2020. godine postaviti čak 32 GW vjetroagregata, te je zato i najvažnije tržište. Stoga je Vestas svoj najnoviji i najveći centar za razvoj i istraživanje lopatica smjestio u Isle of Wight u Velikoj Britaniji. Taj centar je i razvio prototip te testirao lopatice V164 vjetroagregata, a sam centar ima 120 zaposlenika. Prototipovi se posebnim Vestasovim brodovima šalju u luku Southampton, ali kad krene proizvodnja će se koristiti drugi logistički postupci, te će se i izgraditi posebna tvornica negdje u Velikoj Britaniji. Vestas je već kupio 70 hektara zemlje na jugoistočnoj obali Velike Britanije u luci Sheerness. Ta bi tvornica otvorila oko 2.000 radnih mjesta, a osim što bi se proizvodile lopatice, tamo bi se pohranjivali stupovi i ostali dijelovi vjetroagregata. Vestasova želja za proizvodnju vjetroagregata u Velikoj Britaniji ovisi o tržišnoj stabilnosti i pouzdanosti planiranja, te političkom okviru.

Prije proizvodnje, svi će se dijelovi i moduli kao i sam sustav V164 temeljito pregledati, te će se tražiti savjeti od stručnjaka za priobalni vjetar izvan Vestasa. To će omogućiti da i sami budući kupci budu dodatno uključeni u tehnički razvoj samog proizvoda.

Izvor: wind[d]

Tags:     vestas      priobalni vjetroagregat      velika britanija      sjeverno more      lopatice
Index članka
Vestas V164-7.0 MW - div među vjetroagregatima
#2
Sve stranice
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?