Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Nove tehnologije

ETI pokazuje održivost priobalnih vjetroagregata sa vertikalnom osi E-mail
Autor Iva Zelenko   
Četvrtak, 17 Ožujak 2011 12:47

Prema Institutu energetske tehnologije, priobalni vjetroagregati sa vertikalnom osi vrtnje mogli bi pružiti alternativu konvencionalnom horizontalnom dizajnu vjetroagregata.

Projekt Instituta energetske tehnologije (ETI) pod nazivom Nova, ukupne vrijednosti 2,8 milijuna funti, ispitivao je tehničku, ekonomsku i ekološku opravdanost Wind Power Ltd-ovog koncepta Aerogenerator, koji koristi tehnologiju vertikalnih osi, te ima veliku potencijalnu prednost nad konvencionalnim priobalnim vjetroagregatima sa horizontanom osi.


Izvor: http://www.windpower.ltd.uk

Nova je konzorcij smješten u Velikoj Britaniji, kojeg čine Wind Power Ltd, OTM Consulting, Cranfield University, University of Strathclyde, Sheffield University, James Ingram & Associates, Centar za ekologiju, ribarstvo i akvakulturu (CEFAS), te QinetiQ.

Nova je osnovana u siječnju 2009. godine, a njezin fokus je na postizanju značajnih smanjenja troškova. Studija je istraživala da li priobalni vjetroagregati sa vertikalnim osima mogu, zbog svoje veličine, opsega i jednostavnijeg održavanja, ponuditi značajno jeftiniju električnu energiju u odnosu na konvencionalne priobalne vjetroagregate.


Izvor: http://www.windpower.ltd.uk

Dr. David Clarke, izvršni direktor u ETI, je izjavio da su tradicionalni horizontalni priobalni vjetroagregati prilagodili postojeću tehnologiju kopnenih vjetroagregata. Projekt Nova je radikalan koncept koji pokazuje da su vertikalne osi tehnički izvedive, te se mogu koristiti u određenim okolnostima.

Studija je istražila fiksne i plutajuće strukture, te je zaključila da bi se plutajuće strukture mogle postaviti u vodu dubine preko 60 m, gdje bi imale značajnu korist od velikih brzina vjetra. To bi pomoglo u smanjenju troškova proizvedene električne energije, nadodao je Clarke.

Istraživanje je pružilo mnogo informacija koje će, uz rezultate drugih istraživanja, pomoći u donošenju odluke oko toga koja će se tehnologija primjenjivati u daljnjim fazama razvoja programa iskorištavanja priobalnog vjetra. U slijedećoj fazi razvoja trebalo bi demonstrirati projekt postavljen na moru.

Theodore Bird, osnvatelj Wind Power-a, kaže da su zahvalni ETI na potpori u projektu, te se nadaju da će biti u mogućnosti pomoći u ostvarenju smanjenja emisija.

 

Izvor: www.renewableenergyfocus.com

Tags:     offshore      vertikalne osi      projekt Nova      ETI
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?