Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Struka

6. PhD seminar o energiji vjetra E-mail
Autor Jakov Krstulović Opara   
Ponedjeljak, 11 Listopad 2010 22:40

Krajem rujna sudjelovao sam na seminaru za studente poslijediplomskog studija (PhD) u Trondheimu, kojim EAWE (European Academy of Wind Energy), već godinama okuplja mlade znanstvenike i stručnjake sa zajedničkim interesom za iskorištavanjem energije vjetra.

 

EAWE je osnovana u kooperaciji fakulteta i znanstvenih instituta iz sedam europskih zemalja, (Njemačka, Danska, Grčka, Nizozemska, Španjolska, Velika Britanija i Norveška) kako bi na europskoj razini ujedinila i koordinirala znanstvene projekte i istraživanja s tematikom energije vjetra. U svibnju ove godine u istoj je organizaciji po prvi puta organizirana i ljetna škola u Pamploni (Španjolska), na kojoj smo od hrvatskih predstavnika sudjelovali Diana Međimorec i ja. Dakle, iz iskustva, sjajna prilika za usavršavanjem, putovanjem i upoznavanjem kolega iz cijelog svijeta.

Dakle, ove je godine, po šesti puta, u Trondheimu 29.-30. listopada organiziran seminar s ciljem da PhD studenti prezentiraju svoj rad, razmjenjuju iskustva i druže se. Tematika seminara obuhvaćala je razne aspekte iskorištavanja energije vjetra, a primarno elektrotehniku, meteorologiju, dinamiku fluida, strojarstvo, pa čak i sociologiju. Kao prijavu za seminar bilo je potrebno poslati kratki članak, koji se na seminaru prezentirao posterom ili kratkom usmenom prezentacijom, a sudjelovanje na seminaru je potpuno besplatno. Radovi su uglavnom bili usko povezani s znanstvenim projektima i doktorskim disertacijama s renomiranih europskih sveučilišta. Pritom se teško oteti dojmu kako znanstvena aktivnost na ovom području aktivno teži pomicanju granica, s ciljem što većeg udjela energije vjetra u ukupnoj energetskoj bilanci. Tako se aktualne „vruće“ znanstvene teme u svijetu vjetra sve više okreću velikim priobalnim (offshore) elektranama, dok se na kopnu i dalje ispituju ponašanja vjetra u kompleksnim terenima i šumama, turbulencije te novi mjerni uređaji poput Sodar‑a i Lidar-a.


Tako smo se u Trondheimu na NTNU (Norwegian University of Science and technology) tri dana intenzivno družili, slušali predavanja, razgledavali laboratorije, a naravno i uživali u ljepotama Norveške. Malo je reći da su se organizatori potrudili, tako da su nas, uz sve to, dobro hranili i zabavljali. Zanimljiv je bio posjet Marine Technology centru, gdje se provode razna komercijalna i znanstvena ispitivanja za potrebe dizajniranja naftnih platformi i brodova, a u novije vrijeme i offshore vjetroagregata. Tako je nedavno u Norveškoj postavljen prvi plutajući offshore vjetroagregat, koji se u dosadašnjem probnom radu pokazao kao jako dobro rješenje, s obzirom na velike morske dubine, koje je na tim područjima potrebno svladati. Inače, Norveška i nije neka vjetroenergetska velesila, što i ne čudi, s obzirom da potrebu za električnom energijom gotovo u potpunosti pokrivaju iz hidroelektrana. Međutim, u nastojanju za praćenjem svjetskih trendova, nakon par stotina instaliranih MW na kopnu, u poslijednje vrijeme su se potpuno orjentirali izgradnji priobalnih (offshore) vjetroelektrana. Na ovom dijelu svijeta za vodom i naftom ne zaostaje ni vjetropotencijal, pa prosječne brzine vjetra dosežu od cca. 8m/s na kopnu, do više od 10 m/s na moru. Dakle, o bogatstvima ove zemlje, s brojem stanovnika sličnim Hrvatskoj, suvišno je dodatno govoriti.

Posljednji dan seminara bio je organiziran izlet na otok Smøla, na kojem se nalazi jedna od najvećih norveških vjetroelektrana snage 150 MW. Nakon puna 4 sata vožnje i degustacije lososa, prespavali smo u predivnom ribarskom mjestu Veiholmen. Inače, Smøla je otok s bogatom poviješću i ribarskom tradicijom, koji svojom topologijom i lokacijom, već na prvi pogled otkriva sjajnu lokaciju za vjetroelektranu. Tako je 2002. godine dovršena prva faza izgradnje s 20 vjetroagregata po 2 MW, dok je u konačnoj fazi, dovršenoj 2005. godine, s dodatnih 48 agregata po 2.3 MW snaga elektrane dosegla ukupnih 150 MW. Time s prosjekom od oko 8 m/s godišnje proizvede u prosjeku 450 GWh, što odgovara energiji potrebnoj za (samo) oko 22.500 norveških kućanstava!

Nadam se da će se na budućim ovakvim događajima okupiti više naših mladih znanstvenika i stručnjaka, koji ustraju u borbi s vjetrenjačama. Naime, već je najavljena iduća EAWE škola, koja će se održati u Bruxellesu u veljači sljedeće godine, dok će se u listopadu iste godine održati 7. seminar PhD studenata u Delftu. Za daljnje informacije najbolje posjetite internet stranicu  www.eawe.eu, a nekoliko slika sa seminara možete pogledati na linku:

http://folk.ntnu.no/dzwick/eawe/pictures/

Tags:     PhD Seminar      EAWE
Index članka
6. PhD seminar o energiji vjetra
#2
Sve stranice
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?