Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Struka

6. PhD seminar o energiji vjetra E-mail
Autor Jakov Krstulović Opara   
Ponedjeljak, 11 Listopad 2010 22:40

Krajem rujna sudjelovao sam na seminaru za studente poslijediplomskog studija (PhD) u Trondheimu, kojim EAWE (European Academy of Wind Energy), već godinama okuplja mlade znanstvenike i stručnjake sa zajedničkim interesom za iskorištavanjem energije vjetra.

 

EAWE je osnovana u kooperaciji fakulteta i znanstvenih instituta iz sedam europskih zemalja, (Njemačka, Danska, Grčka, Nizozemska, Španjolska, Velika Britanija i Norveška) kako bi na europskoj razini ujedinila i koordinirala znanstvene projekte i istraživanja s tematikom energije vjetra. U svibnju ove godine u istoj je organizaciji po prvi puta organizirana i ljetna škola u Pamploni (Španjolska), na kojoj smo od hrvatskih predstavnika sudjelovali Diana Međimorec i ja. Dakle, iz iskustva, sjajna prilika za usavršavanjem, putovanjem i upoznavanjem kolega iz cijelog svijeta.

Dakle, ove je godine, po šesti puta, u Trondheimu 29.-30. listopada organiziran seminar s ciljem da PhD studenti prezentiraju svoj rad, razmjenjuju iskustva i druže se. Tematika seminara obuhvaćala je razne aspekte iskorištavanja energije vjetra, a primarno elektrotehniku, meteorologiju, dinamiku fluida, strojarstvo, pa čak i sociologiju. Kao prijavu za seminar bilo je potrebno poslati kratki članak, koji se na seminaru prezentirao posterom ili kratkom usmenom prezentacijom, a sudjelovanje na seminaru je potpuno besplatno. Radovi su uglavnom bili usko povezani s znanstvenim projektima i doktorskim disertacijama s renomiranih europskih sveučilišta. Pritom se teško oteti dojmu kako znanstvena aktivnost na ovom području aktivno teži pomicanju granica, s ciljem što većeg udjela energije vjetra u ukupnoj energetskoj bilanci. Tako se aktualne „vruće“ znanstvene teme u svijetu vjetra sve više okreću velikim priobalnim (offshore) elektranama, dok se na kopnu i dalje ispituju ponašanja vjetra u kompleksnim terenima i šumama, turbulencije te novi mjerni uređaji poput Sodar‑a i Lidar-a.Index članka
6. PhD seminar o energiji vjetra
#2
Sve stranice
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?