Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Struka

Održan najveći sajam vjetroenergetike u svijetu E-mail
Autor Diana Međimorec   
Utorak, 28 Rujan 2010 10:49

Prošlog tjedna (21.-25.9.2010.) održan je Husum Wind Fair, jedan od najvećih međunarodnih događaja na području energije vjetra. Sajam je okupio više od 980 izlagača iz 35 različitih država, te preko 25.000 posjetitelja iz sedamdesetak zemalja diljem svijeta.

Povijest

Prvi sajam u Husumu pod nazivom „Husum Wind Energy Days“ održan je 1989. godine, kada se energija vjetra nije niti približno smatrala perspektivnim izvorom energije. Dvadesetak izlagača okupilo je oko 10.000 posjetitelja unutar jedne sajamske hale. Za usporedbu, danas se na sajmu nalazi šest velikih hala, uz dodatni vanjski izlagački prostor i konferencijski dio, gdje se održavaju prigodna predavanja tijekom sajma. Tijekom godina, broj izlagača i posjetitelja konstantno je rastao dosegavši današnje brojke od preko 980 izlagača i preko 25.000 posjetitelja.

Husum je inače manji grad u pokrajini Schleswig-Holstein na sjeveru Njemačke, oko 140 kilometara sjeverno od Hamburga. Ima oko 22.000 stanovnika, a najpoznatiji je upravo po sajmu vjetroenergetike koji se tamo održava svake dvije godine.

Izlagači i novosti

Sajam je okupio sve najveće igrače iz područja vjetroenergetike – proizvođače vjetroagregata, pojedinih dijelova vjetroagregata, električne opreme, razne ostale opreme (npr. mjerna oprema, kablovi, ulja, alpinistička i zaštitna oprema, itd.), građevinska poduzeća, servisna poduzeća, konzultantske kompanije, banke i investitore, čak i poduzeća koja se ne bave vjetroenergetikom -  jedan od izložaka bio je i solarni automobil.

Vjetroagregati

Osim najvećih i već etabliranih proizvođača vjetroagregata, kao što su Vestas, Enercon, Siemens, Nordex, General Electric ili Repower, pojavilo se i mnoštvo malih, relativno nepoznatih proizvođača s novim konceptima. Uočljiv je trend prelaska na vjetroagregate bez mjenjačke kutije, koje je prvi patentirao Enercon i koji je trenutno vodeći u tom tržišnom segmentu. Takve nove koncepte razvijaju sve vodeće kompanije, a General Electric već i nudi vjetroagregat za pučinske vjetroelektrane jedinične snage 4 MW koji se bazira na konceptu bez mjenjačke kutije. Također je primjetan i trend primjene generatora s permanentnim magnetima, koji ne trebaju električnu energiju iz mreže za uzbudu. Standardna jedinična snaga vjetroagregata i dalje se kreće između 2 i 3 MW za kopnene lokacije, ali se fokus sve više okreće prema pučinskim vjetroelektranama koje su idealne za vjetroagregate većih jediničnih snaga. Osim već spomenutog vjetroagregata General Electrica snage 4 MW, već kao standardni postoje i vjetroagregati snage 5 MW (npr. Repower), a najnoviji Enerconov vjetroagregat ima jediničnu snagu od čak 7,5 MW.

Posebnu atrakciju pripremio je Vestas koji je dostavio gondolu svog najnovijeg vjetroagregata V112 jedinične snage 3 MW u stvarnoj veličini, te unutar nje pripremio malo kino s 3D projekcijama koje su svakih pola sata zainteresiranim posjetiteljima prikazivale dizajn i funkcionalnost tog vjetroagregata. Za gledanje je bilo potrebno nošenje posebnih naočala, a prikaz je povremeno izazivao i vrtoglavicu jer je prilično realno prikazivao i stvaran pogled s visine gondole vjetroagregata prema vodi u kojoj je se ona (virtualno) nalazila.

 


 

Mjenjačke kutije

Proizvođači komponenata za vjetroagregate posebno su se iskazali veličinom izložaka. Većina njih donijela je prave mjenjačke kutije koje se postavljaju u vjetroagregate. Uz nekoliko standardnih izvedbi za 3 MW-tne vjetroagregate, koje su same po sebi impresivne veličinom, posebnu pozornost izazvao je izložak poduzeća Winergy. Oni su za sajam pripremili primjerak svog novog koncepta mjenjačke kutije za vjetroagregat snage 3,3 MW na koju se priključuju dva generatora nazivne brzine vrtnje od 1.500 okretaja u minuti, umjesto standardnog jednog brzine 3.000 okretaja u minuti. Na taj način trebali bi se smanjiti potencijalni kvarovi mjenjačkih kutija, jer se smanjuje prijenosni omjer. Također, u slučaju kvara na jednom od generatora, drugi može nastaviti raditi, pa vjetroagregat ne ispada odmah iz pogona. Ipak, takav koncept mjenjačke kutije još nije u potpunosti zaživio, a nije sigurno i da hoće, s obzirom na trend prelaska na modele vjetroagregata bez mjenjačke kutije.


Mjerenje vjetropotencijala

Na području opreme za mjerenje vjetropotencijala, osim standardnih anemometara, sve popularniji postaju ultrasonični anemometri, koji nemaju pomičnih dijelova. Ultrasonični anemometri zovu se tako jer za mjerenje brzine vjetra koriste ultrasonične odnosno ultrazvučne valove. Konkretno, sastoje se od dva ili tri para pretvornika koji su međusobno udaljeni jedan od drugog 10-20 centimetara. Iz jednog pretvornika šalje se ultrazvučni puls kojeg njegov par prihvaća na drugoj strani. Mjerenjem vremena od trenutka slanja do trenutka prijema može se utvrditi brzina vjetra. Tri para pretvornika omogućuju trodimenzionalno mjerenje brzine.

Relativnu novost predstavljaju i novi modeli SODAR-a i LIDAR-a. SODAR (SOnic Detection And Ranging) je uređaj koji se koristi za mjerenje brzine i smjera vjetra koji funkcionira na principu emisije zvučnih valova i Dopplerovog efekta. Problem SODAR-a je što mu mogu zasmetati zvukovi iz okoline, pa se fokus sve više prebacuje na LIDAR-e (LIght Detection And Ranging), koji za mjerenje brzine i smjera vjetra koriste laserske signale. Slično kao i kod SODAR-a, ali i običnog radara, emitiraju se pulsevi svjetlosti (kod SODAR-a zvuka, kod radara radio valovi) te se mjeri vrijeme između puštanja signala i prijema reflektiranog signala natrag u uređaj. Kod LIDAR-a je to posebno uspješno, pa je njegova točnost ekvivalentna točnosti prve klase anemometara sa čašicama. To znači da će banke uskoro početi prihvaćati i mjerenja vjetropotencijala pomoću LIDAR-a, čime bi se moglo izbjeći postavljanje vrlo visokih mjernih stupova i posljedični visoki troškovi. LIDAR je veličine oko 1x1x1m, relativno lagan i prenosiv, te pouzdano mjeri karakteristike vjetra do visine 200m iznad tla. Najpoznatiji LIDAR-i su Zephyr (kontinuirani signal) i WindCube (pulsni signal), od kojih se WindCube trenutno smatra pouzdanijim.


Konzultantske i financijske kuće

Na sajmu su se pojavile i mnogobrojne konzultantske kuće, koje su nudile svoje usluge na području mjerenja i procjene vjetropotencijala, razvoja i vođenja projekata, inženjeringa i realizacije projekata, certificiranja vjetroagregata itd. Na velikom štandu okupili su se predstavnici poduzeća GL Garrad Hassan nastalog spajanjem dva konzultantska diva na području vjetroenergetike – Germanischer Lloyda i Garrad Hassana, čime su postali vodeća konzultantska kuća na području energije vjetra koji pružaju sve vrste usluga na tom polju.

Pojavile su se i mnogobrojne kuće koje se bave proizvodnjom specijaliziranih softverskih alata za procjenu vjetropotencijala, ali i druge specijalizirane poslove, poput EMD-a (procjena vjetropotencijala – WindPro), Ansysa (dinamika fluida – Fluent, CFX), AutoCAD-a (modeliranje, projektiranje), WindSima (procjena vjetropotencijala korištenjem dinamike fluida), Anemos (atlasi vjetra), Sander&Partner (atlasi vjetra), DEWI (procjene vjetropotencijala, atlasi vjetra), itd.

Financijske institucije odavno su prihvatile vjetroenergetiku kao unosno područje, pa su tako na sajmu bile prisutne i mnogobrojne ugledne banke, poput UniCredit grupe, Commerzbanke, Sparkassen-Finanzgruppe SGVSH, Bayerische Landes Bank, Umweltbank, itd.


Mali vjetroagregati

Sajam su obilježili i proizvođači malih vjetroagregata, koji se mogu postaviti na obiteljske kuće ili manje zgrade, te pokriti vlastitu potrošnju električne energije. Većinom se radi o uređajima snage od nekoliko kilovata, a njihov izgled obično je vrlo atraktivan i zanimljiv. Osim primjene uređaja s horizontalnom osi, kao što su klasični veliki vjetroagregati, ovdje se čak češće koriste vjetroagregati s vertikalnom osi, koji su manje osjetljivi na turbulencije i zato zanimljivi i za korištenje u urbanim okruženjima. Također, na područjima sa slabom ili nedostupnom električnom mrežom, takvi su uređaji mnogo zanimljiviji od velikih vjetroelektrana koje zahtijevaju relativno stabilnu električnu mrežu i priključak na trafostanicu. Zato se takvi mali uređaji koriste i u nerazvijenim zemljama s nepostojećom električnom infrastrukturom za opskrbu manjih sela i kućanstava električnom energijom.

Ostalo

Osim navedenih izložaka, bilo je prisutno i cijelo mnoštvo ostalih izlagača, što opreme što usluga. Izložene su razne vrste električne opreme (transformatori, prekidači, kablovi, sitna oprema), sustavi automatizacije, ležajevi, osovine i vratila, ulja za podmazivanje, servisna oprema (brodovi, alati, odjeća, obuća), razna mjerna oprema unutar vjetroagregata i slično. Za pregled cjelokupnog sajma bilo bi potrebno više od tih nekoliko dana koliko sajam traje, a količina izlagača i zainteresiranih strana dodatno pokazuje veliki interes za područje vjetroenergetike i veličinu tog „biznisa“.


Zabavna strana sajma

Osim stručnih događanja, sajam ima i svoju zabavnu stranu koju su mogli iskusiti svi posjetitelji. Uz otvoreno područje za druženje, koje je bilo prepuno u doba ručka, svako poslijepodne i večer organizirana su razna neformalna druženja, na kojima su se izlagači i klijenti mogli razgovarati u opuštenijoj atmosferi. Neke od događaja organizirali su pojedini izlagači na svojim štandovima, pa je tako bilo moguće probati najrazličitije specijalitete sjeverne Njemačke, ali i drugih zemalja. Takvi događaji bili su otvoreni za sve i većinom besplatni za posjetitelje sajma. Sami organizatori su pak začinili atmosferu organizacijom sjevernonjemačkog Oktoberfesta, s prigodnom glazbom, odjećom, hranom i pićem.

Sljedeći sajam?

Sve u svemu, sajam u Husumu je svakako događaj koji svatko tko se bavi vjetroenergetikom treba posjetiti, bilo kao izlagač ili kao posjetitelj. Neka od naših poduzeća također bi imala što ponuditi inozemnim klijentima, jer se radi o vrlo širokoj bazi posjetitelja i moguće je ostvarivanje velikog broja kontakata u relativno kratkom vremenu. Idući sajam održava se za dvije godine, od 18.-22.9.2012. godine. Vremena za pripremu imate, pa dođite!

Tags:     vjetroenergetika      sajam      najveći      Husum      vjetroelektrane      vjetroagregati      industrija vjetra      energija vjetra
Index članka
Održan najveći sajam vjetroenergetike u svijetu
Mjenjačke kutije
Mjerenje vjetropotencijala
Konzultantske i financijske kuće
Mali vjetroagregati i ostalo
Zabavna strana sajma
Sve stranice
 
Komentari (1)
....
1Utorak, 28 Rujan 2010 11:12
Vjenceslav
zanimljiv, profesionalno pisan članak...

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?