Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz regije

Prve vjetroelektrane u BIH E-mail
Autor Nives Jerkić   
Ponedjeljak, 06 Rujan 2010 00:00

Izgradnja prve vjetroelektrane donijet će značane promjene gospodarstvu BIH, te će se osim opskrbe električnom energijom stvoriti važni preduvjeti za daljnji razvoj poduzetništva i industrije u cijeloj okolici, što znači otvaranje novih radnih mjesta, obnova prometne infrastrukture kao i mnoge druge prednosti za širu zajednicu.

Na projektu izgradnje prve vjetroelektrane rade "Elektroprivreda BiH" i "Elektoprivreda HZHB“. "Elektroprivreda BiH" planira realizaciju vjetroelektrane na lokaciji Podveležje-Mostar, u centru Hercegovačko- neretvanskog Kantona. Vjetroelektrana minimalne snage 32MW sadrži 16 vjetroagregata, minimalne snage svakog vjetroagregata od po 2 MW. Izgradnja je podjeljena u dvije faze pa će u prvoj fazi već iduće godine biti izgrađena i puštena u pogon dva vjetroagregata, dok će druga faza - izgradnja i puštanje u pogon dodatnih 14 vjetroagregata, biti završena u 2012. godini.

Hajrudin Džafo, voditelj projekta u EPBiH, izjavio je za "San" da će ukupna godišnja proizvodnja električne energije iz ove vjetroelektrane biti oko 70 gigavat sati, a planirane su ukupne investicije u iznosu od 40,7 milijuna eura. Također, napominje da Vjetroelektrana Podveležje predstavlja proizvodni kapacitet čiste energije na bazi obnovljivog izvora primarne energije, koji nije opterećen emisijom stakleničkih plinova.

U cilju dugoročnog osiguranja električne energije radi zadovoljenja vlastitih potreba, pokrivanja deficita električne energije te promocije obnovljivih izvora energije i smanjenja emisija stakleničkih plinova, na prostoru djelovanja "Elektoprivrede HZHB", intenzivno se radi na pripremi projekata vjetroelektrana koji su u različitim fazama realizacije. Aktivnosti na pripremi ovih projekata traju od 2004. god.

Prema Daliboru Marinčiću, voditelju projekta u "EP HZHB", za dvije vjetroelektrane - Velika Vlajna Mostar i Poklečani Općina Posušje – pokrenute su procedure za dodjelu koncesije te se priprema projektna dokumentacija. Najdalje su odmakli u realizaciji prve vjetroelektrane u BiH Mesihovina u općini Tomislavgrad snage 44 MW za koju su osigurana sredstva ukupne investicije 78 milijuna eura. Nakon što je dobivena koncesija i dozvola za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, u završnoj je fazi dobivanje urbanističke saglasnosti kod nadležnog federalnog ministarstva. Također je u završnoj fazi izbor konzultantske kuće za provedbu natječajne procedure, nadzor nad izgradnjom te puštanje u pogon VE Mesihovina. U tijeku su aktivnosti pripreme gradilišta i uređenja pristupnog puta do lokacije VE Mesihovina čija izgradnja je u planu u slijedeće tri godine.

Izvor: http://www.energetika.ba

Tags:     vjetroelektrana      Podveležje      Mostar      EP BiH
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?