Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz regije

Prva vjetroelektrana u Hrvatskoj izašla iz sustava poticaja E-mail
Autor Leo Jerkić   
Petak, 13 Siječanj 2017 14:25

Krajem prošle godine, u prosincu je prva Hrvatska vjetroelektrana izašla iz sustava poticaja. Radi se o projektu vjetroelektrane Ravne 1, snage 5,95 MW, koja se nalazi na otoku Pagu.

Hrvatski operator tržišta energije (HROTE) je vjetroelektrani Ravne 1 počeo isplaćivati poticaje 10. prosinca 2007., a isplata se odvijala tokom devet godina do prosinca 2016. godine.

Bio je to početak uspostave sustava poticanja proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije i visokoučinkovite kogeneracije, donošenjem prvog regulatornog okvira za sklapanje ugovora o otkupu električne energije iz postrojenja povlaštenih proizvođača (proizvođača s pravom na isplatu poticaja za proizvedenu električnu energiju).

Budući da je postrojenje prije sklapanja ugovora već imalo sklopljen kupoprodajni ugovor s društvom HEP d.d., pa je i vrijeme važenja ugovora smanjeno za isto razdoblje, dana 10.12.2016. prestao je važiti ugovor o otkupu. Vjetroelektrana Ravne 1 je prva elektrana izgrađena u Hrvatskoj za koju su se počeli isplaćivati poticaji i prva za koju je prestao važiti ugovor o otkupu i koja može i nadalje sudjelovati na tržištu električne energije i u sustavu jamstava podrijetla u Hrvatskoj.

Izvor: www.hrote.hr

Tags:     vjetroelektrana      pag      hrvatska      ravne      poticaj
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?