Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz regije

Puštena u rad vjetroelektrana Rudine, vrijedna 400 milijuna kuna E-mail
Autor Leo Jerkić   
Petak, 29 Travanj 2016 08:31

Dubrovnik, 26. travnja 2016. – Puštanjem u puni pogon vjetroelektrane Rudine u blizini Slanog, sjeverozapadno od Dubrovnika, kapaciteti opskrbe električnom energijom iz vjetra u Hrvatskoj porasli su za više od 10 posto, čime je smanjena i ovisnost o uvozu energije. Vjetroelektrana instalirane snage 34,2 megavata (MW), vrijedna oko 400 milijuna kuna, opskrbljivat će strujom nekoliko tisuća kućanstava i poduzeća, a njezinim priključivanjem umanjit će se ispuštanje ugljikova dioksida za više od 24 tisuće tona godišnje.

Svečanosti puštanja u rad uz predstavnike investitora, austrijske kompanije RP Global, prisustvovali su čelnici lokalne samouprave, istaknuti stručnjaci iz energetske industrije kao i predstavnici međunarodnih financijskih institucija.

Investiranje u nove energetske kapacitete iz obnovljivih izvora povećava konkurentnost lokalnoga gospodarstva, ali i kvalitetu života stanovništva. Ponosni smo što ovom vjetroelektranom možemo dati doprinos daljnjem održivom razvoju Dubrovnika i okolice, kao dragulja hrvatskog i europskog turizma“, istaknuo je predsjednik Uprave RP Globala Gerhard Matzinger.

Izgradnja vjetroelektrane Rudine započela je u kolovozu 2014., a građevinski dio radova završen je potkraj prošle godine. U investiciji od ukupno 53 milijuna eura, uz RP Global, sudjelovali su s 42,5 milijuna eura Unicredit i Međunarodna financijska korporacija (IFC), dio Svjetske banke. Vjetroagregate pojedinačne snage 2,85 MW isporučio je General Electric.

Rudine su drugi projekt RP Globala u Hrvatskoj nakon vjetroelektrane Danilo snage 43,7 MW, izgrađene u blizini Šibenika. RP Global je preko tih dvaju projekata u hrvatsko tržište uložio ukupno 123 milijuna eura, čime je postao najveći operator energije vjetra u Hrvatskoj, s tržišnim udjelom od oko 20 posto.

"Vjetroelektrana Rudine u potpunosti je usklađena s iznimno zahtjevnim pravnim okvirom i najvišim ekološkim standardima, a nalazi se na lokaciji koja omogućuje vrlo učinkovitu upotrebu vjetra kao izvora energije. Vjerujemo da je njezino puštanje u rad početak novog investicijskog zamaha na području energije vjetra, za što Hrvatska ima izvrsne prirodne preduvjete", rekao je Bojan Reščec, direktor RP Globala Hrvatska.

O kompaniji RP Global

RP Global je razvojni pokretač (developer) i neovisni proizvođač energije s više od 30 godina iskustva u sektoru obnovljive energije. Kao pokretač, investitor i operator usredotočen je na projekte hidroelektrana i vjetroelektrana. Riječ je o privatnoj kompaniji, što omogućuje fleksibilnost u poslovanju, upotrebu inovativnih rješenja te projekte vrhunske kvalitete. RP Global može se pohvaliti nizom uspješnih suradnji i partnerstava s ulagačima i zajmodavcima, uključujući Marguerite Fund, IFC/Svjetsku banku, EBRD, Mirovu i Bank of Georgia. U posljednjih trideset godina RP Global izgradio je više od 35 elektrana, a trenutačno ih je još 16 u procesu izgradnje ili pokretanja. Španjolska, Portugal, Hrvatska, Francuska, Poljska, Gruzija, Čile, Peru i Tanzanija tek su neke od zemalja u kojima posluje RP Global. Međunarodni tim kompanije trenutačno je aktivan u Europi, Južnoj Americi i Africi. Sjedišta kompanije nalaze se u Beču i Madridu.

http://www.rp-global.com

Tags:     rp glboal      vjetroelektrana      rudine      slano      dubrovnik      general electric
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?