Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz regije

Dvoličnost slovenske Koalicije za Volovjo reber E-mail
Autor Božo Dukić   
Utorak, 17 Rujan 2013 15:58

Nevladine organizacije su, prije deset godina, pod vodstvom Društva za promatranje ptica Slovenije, osnovale Koaliciju za Volovje reber s ciljem zaštite tog područja prije planirane izgradnje vjetroelektrane, koja do dan danas nije izgrađena.

Vjetroelektrane.comInvestitor vjetroelektrane koja bi se trebala izgraditi na toj lokaciji je tvrtka Elektro Primorska d.d. iz Nove Gorice, koja je trenutno u postupku dobivanja građevinske dozvole, no zbog bogatstva ptica i velikih životinja, te zaštite voda i upitnih ekonomskih i energetskih mjera Koalicija želi spriječiti takva ulaganja na tom području.

Nevladina organizacija (zaklada) Umanotera za svoje će članove, kao i članove drugih strukovnih organizacija, 19. rujna ove godine organizirati besplatni stručni obilazak vjetroelektrane Dolenje, jedine vjetroelektrane u Sloveniji. Sam obilazak organiziran je pod stručnim vodstvom u organizaciji Društva za promatranje ptica Slovenije.

Agencija za okoliš Republike Slovenije u posljednjem je ispitivanju investitoru odbila dati suglasnost za izdavanje građevinske dozvole, a sve zbog trenutnog protivljenja Koalicije koja smatra da će izgradnja vjetroelektrana imati značajnog negativnog utjecaja na prelete ptica grabljivica (bijeloglavih supova koji se nalaze samo na otoku Cresu, na susjednom otoku Pagu postavljeno je 7 vjetroagregata), život velikih životinja koje se nalaze na toj lokaciji (ne znam od kada vukovi i medvjedi lete), te ugrožavanja kvalitete vode.

Lokacija na kojoj se nova vjetroelektrana želi graditi i postojeća vjetroelektrana Dolenje udaljene su samo 10 km zračne linije, no vjetroelektrana Dolenje pozitivno je prihvaćena od strane Koalicije, što upućuje samo na dvoličnost nevladinih organizacija udruženih u Koaliciji, te moguće subjektivne razloge sprečavanja ulaganja navedenog investitora.

Danas je lokacija Volovje reber iz gospodarskih razloga potpuno zapuštena, te se na njoj ne izvršava ispaša, što je utjecalo na promjenu flore i faune za koju se Koalicija bori; stoga se samo nameće pitanje gubitka slovenske vlade koja bi na toj lokaciji mogla pridobivati zelenu električnu energiju, a umjesto toga i dalje uvozi fosilna goriva, dok je u Njemčkoj proizvodnja električne energije iz vjetroelektrana u toj mjeri porasla da su se počele zatvarati nuklearne elektrane.

Tags:     Slovenija      VE Dolenje      sprečavanje gradnje      utjecaj na ptice
 
Komentari (1)
dvolicnost?
1Srijeda, 18 Rujan 2013 10:17
darko
da li mozete reci na osnovu cega ste zakljucili da "...vjetroelektrana Dolenje pozitivno je prihvaćena od strane Koalicije..."?

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?