Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz regije

Predstavljen Atlas vjetra Zadarske županije E-mail
Autor Iva Zelenko   
Četvrtak, 09 Svibanj 2013 18:15

Energetski institut Hrvoje Požar nedavno je predstavio rezultate projekta „Podloge za korištenje vjetra u Zadarskoj županiji: Program mjerenja i Atlas vjetra Zadarske županije“, čime je zadarska županija postala jedina županija u Hrvatskoj koja ima izrađen Atlas vjetra, vrlo uobičajenu kartu u većini europskih zemalja.

Vjetroelektrane.comSama podloga uključuje bazu izmjerenih i obrađenih podataka, te karte vjetra u prostornoj rezoluciji od 200m; atlas je izrađen i s ciljem energetskog korištenja vjetropotencijala kao pomoć potencijalnim ulagačima u vjetroelektrane, te kao podloga jedinicama lokalne i regionalne samouprave u razvoju prostornih i energetskih planova.

Projekt se zasniva na višegodišnjim mjerenjima parametara vjetra na karakterističnim pozicijama u županiji, obradi podataka, primjeni numeričkih modela, te postprocesingu. Manja količina podataka rezultat je komercijalne aktivnosti i mjerenja vjetra u svrhu razvoja vjetroelektrana. Podaci koji se nalaze u atlasu sadrže informacije važne prilikom planiranja vjetroelektrana, kao što su: srednje godišnje brzine i snaga vjetra, vertikalni profili vjetra, turbulencija i sl.

Sama izrada Atlasa vjetra trajala je četiri godine, a ukupna vrijednost projekta je 2,7 milijuna kuna, od čega je zadarska županija izdvojila 0,7 milijuna kuna, a preostala sredstva osigurana su od strane europskih fondova kroz komplementarne projekte, te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

 

Izvor: http://www.eihp.hr/

Tags:     EIHP      Zadarska županija      Atlas vjetra      vjetropotencijal      Zadar      karta vjetra
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?