Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

A kako na sve to gleda EUFORES i Europska komisija? E-mail
Autor Edo Jerkić   
Četvrtak, 18 Srpanj 2013 08:53

Nedavno je u Zagrebu održana radionica pod naslovom "Koje mogućnosti Hrvatskoj pružaju obnovljivi izvori energije?". Organizator radionice bio je EUFORES (Europski forum za obnovljive izvore energije) u suradnji s Hrvatskim saborom. Prisutni su bili predstavnici sabora, predstavnici Euopske komisije, EREC-a (Europsko vijeće za obnovljive izvore energije), EUFORES-a, kao i predstavnici instituta i udruga koje se bave obnovljivim izvorima energije u Hrvatskoj. U uvodnom dijelu programa svoja izlaganja su imali predstavnici sabora na temu "Energetski planovi Hrvatske: Perspektiva Hrvatskog sabora", Marie Donnelly, upraviteljica za obnovljivu energiju, istraživanja, inovacije i energetsku učinkovitost Opće uprave za energiju Europske komisije na temu "Politike Europske unije vezane uz obnovljivu energiju - hoćemo li dostići ciljeve strategije Energija 2020?", te EIHP i Ministarstvo gospodarstva na temu "Aktualne i planirane politike vezane uz obnovljivu energiju u Hrvatskoj".

Više...
 
Percepcija vjetroelektrana u RH - nekad i sad E-mail
Autor Edo Jerkić   
Nedjelja, 26 Svibanj 2013 21:48

Mediji su se u zadnje vrijeme raspisali o vjetroelektranama - čak su došle i na naslovnice dnevnih novina. A razlog tome su protivljenje lokalne zajednice tijekom izrade studije utjecaja na okoliš za VE Fužine, kao i vijest da Uskok istražuje, kako su to mediji nazvali "kralja hrvatskog vjetra", Antu Čurkovića koji je kroz razna partnerstva i tvrtke u vlasništvu njegove obitelji izgradio ili gradi 5 vjetroelektrana.

Više...
 
Kreativnost u diskreditiranju vjetroelektrana E-mail
Autor Edo Jerkić   
Ponedjeljak, 03 Prosinac 2012 21:11

Kada su vjetroelektrane prije nekih 30 godina započele svoj ozbiljan razvoj malo tko ih je doživljavao ozbiljnim pretendentima na poziciju najvećeg izvora električne energije u budućnosti. Dapače, većina ih je doživljavala kao eksperiment nekolicine entuzijasta koji nikada neće postići značajniji uspjeh uslijed dostupnosti drugih izvora energije. Smatrali su ih nedovoljno efikasnim, neupravljivim, premalim, preskupim, itd.

Više...
 
Energija E-mail
Autor Edo Jerkić   
Nedjelja, 15 Srpanj 2012 11:56

Život ljudi je nemoguć bez tri stvari: hrane koju jedemo, vode koju pijemo i zraka koji dišemo. Iz toga crpimo energiju za svoje svakodnevne aktivnosti. No, današnji moderan život je također nemoguć i bez dodatnih izvora energije koje trošimo i koristimo – posebno u obliku električne energije, ali i u obliku toplinske energije i direktne upotrebe fosilnih goriva za pokretanje u prometu. Električna energija je pri tome u zadnjih 100 godina odigrala najveću ulogu u tehničkim dostignućima koja danas na početku 21. stoljeća uzimamo zdravo za gotovo.

Više...
 
EWEA 2012 E-mail
Autor Edo Jerkić   
Subota, 21 Travanj 2012 22:00

Ovaj tjedan se u Kopenhagenu dešavalo najbitnije godišnje okupljanje svih onih koji se bave energijom vjetra – EWEA2012 event, prije poznat kao European wind energy conference (EWEC). To je zasigurno najmasovnije, najstručnije i najrelevantnije okupljanje na području Europe za sve sudionike tržišta energije vjetra – drugim riječima rečeno, ukoliko se bavite vjetroelektranama, ovo je konferencija koja se mora posjetiti. Možda ne svake godine, ali svakako barem jednom u dvije do tri godine. Jer samo tu se istovremeno i na jednom mjestu u sklopu izložbe mogu vidjeti svi proizvodi i rješenja koja industrija može ponuditi, upoznati i družiti se sa najboljim svjetskim stručnjacima i konzultantima.

Više...
 
Otkuda ideja da je posao s vjetroelektranama lagani put prema velikoj zaradi? E-mail
Autor Edo Jerkić   
Petak, 23 Ožujak 2012 00:00

Svako malo u Hrvatskoj se pojavljuju razni strani investitori tražeći gotove projekte vjetroelektrana spremne za gradnju, a koji se uz to i prodaju. Pri tome naiđu na jako veliki broj projekata (prema registru projekata i izdanim Prethodnim energetskim odobrenjima Ministarstva gospodarstva) u raznim fazama razvoja, i isto tako sa vrlo šarolikom kvalitetom pripremljenost dokumentacije. Većina takvih projekata je pri tome na prodaju, a investitori se moraju pripremiti na ozbiljan slučaj glavobolje, jer će prilikom sastanaka s vlasnicima i navodnim vlasnicima i posrednicima takvih projekata čuti i doživjeti svašta.

Više...
 


Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?