Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Aktualno

Treća najveća vjetroelektrana svijeta: Alta Wind Energy Center E-mail
Autor Leo Jerkić   
Ponedjeljak, 05 Ožujak 2012 20:03

Treća najveća kopnena vjetroelektrana na svijetu je VE Alta Wind Energy Center koja je još u fazi gradnje, te bi pri svom završetku trebala imati oko 1.550 MW (sada je na 720 MW nakon pet faza), a nalazi se u Kaliforniji u Sjedinjenim Američkim Državama.

Vlasnik vjetroelektrane Alta je Terra-Gen Power, a uskoro bi trebali dovršiti faze VI, VII i VIII projekta kojima bi ukupna snaga vjetroelektrane došla na 1.020 MW čime bi ona postala i službeno najveća na svijetu. Financiranje za te tri faze snage 285 MW je već osigurano, a potrebna investicija iznosi 631 milijun dolara. Faze II-V su koštale 1,2 milijarde dolara. Sama vjetroelektrana se nalazi u Tehachapiju, općini Kern u Kaliforniji, a svu električnu energiju će isporučivati elektroprivredi Southern California Edison (SCE) sa kojom ima potpisan ugovor o isporuci električne energije tokom idućih 25 godina. Električna energija iz te vjetroelektrane će se posebnom prijenosnom mrežom isporučivati na južni dio Kalifornije gdje se nalaze najveći gradovi.

Od tvrtki koje su uložile u ovaj projekt posebno treba naglasiti Google koji je u dva navrata investirao u ovu vjetroelektranu i to prvi put u Alta IV projekt sa 55 milijuna dolara, a onda u Alta V projekt sa 102 milijuna dolara.

Vjetroagregate za sve faze projekta je do sada isporučivao Vestas i to svoje 1,5 MW i svoje 3 MW vjetroagregate. 1,5 MW vjetroagregati su korišteni samo u prvoj fazi i to njih 100, dok su dalje korišteni 3 MW vjetroagregati. Prva faza tako ima snagu 150 MW, faza II isto 150 MW (50x3 MW), faza III isto kao faza II, faza IV 102 MW (34x3 MW) a faza V 168 MW odnosno 56x3 MW.

Alta bi trebala povećati broj zaposlenih u industriji vjetra u Kaliforniji za 20%, te bi također trebala lokalnoj ekonomiji vratiti 1,2 milijarde dolara svojim radom, te izbjeći emisiju 52 milijuna tona stakleničkih plinova. Kada bude u potpunosti dovršena VE Alta će isporučivati dovoljno električne energije za 450.000 kućanstava.

Izvor: www.renewableenergyworld.com, www.energyboom.com, www.citigroup.com, http://venturebeat.com

Tags:     najveće vjetroelektrane      sjedinjene američke države      alta      wind energy center      vestas      terra-gen      vjetroagregat
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?