Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Aktualno

Projekt EU: TOPWind E-mail
Autor Leo Jerkić   
Nedjelja, 28 Kolovoz 2011 09:59

Projekt TOPWind (Tehnološka platforma Operativnog programa vjetra) je projekt Europske Unije pod paskom Sedmog okvirnog programa (FP7) Europske Unije.

On predstavlja nastavak Windsec projekta i cilj mu je osigurati kvalitetan rad Europske tehnološke platforme za energiju vjetra (TPWind). TOP Wind će igrati ključnu ulogu u postizanju ciljeva TPWinda.

Projekt je započeo 1. veljače 2011., a završava 31. siječnja 2014. Sam TPWind je nastao 2005. a projekt je služeno započeo 2006. Od 2007. dobiva financiranje Europske Komisije (kao projekt Windsec: 2007-2010, TOP Wind projekt: 2011-2014).

Jedan od ciljeva TPWinda je poboljšanje komunikacije sa sektorom energije vjetra, čime bi se povećala njegova vidljivost i utjecaj, širile bi se informacije o uspješnom razvoju i postignućima i razvile bi se strategije za rast sektora (kao što su implementacija Europske inicijative za vjetar, koji je dugoročni, veliki program za potporu razvoja energije vjetra, a razvio ga je TPWind zajedno sa EU Institucijama i zemljama članicama, a započet je 2010.)

Drugi ciljevi TPWinda su identifikacija područja koja imaju potencijal za razvoj, istraživanje ili inovativnost. Ta sva područja će se proučiti te će biti dana prednost onima koja su potrebna, a glavni cilj će biti smanjenje troškova. To će pomoći u postizanju ciljeva Europske Unije koji se tiču proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije. TPWind će također procijeniti fond koji je dostupan za obavljanje ovog posla, iz javnih i privatnih izvora.

Platforma povezuje igrače u industriji vjetra i u istraživačkoj zajednici kao i predstavnike drugih sektora koji zajednički čine „kritičnu masu“ koja ima dovoljno znanja i iskustva kako bi napravila realističan skup ciljeva za razvoj vjetra u Europi. EWEA je koordinator ovog projekta, a partneri na projektu su Garrad Hassan i Risoe/DTU.


Sama struktura TPWinda se sastoji od uobičajenog tajništva, izvršnog odbora, koordinacijskog odbora, savjetodavnog odbora i pet radnih skupina koje su podijeljene na sektore u energiji vjetra. Radna grupa 1 pod nazivom Uvjeti vjetra se fokusira na područja gdje je eksploatacija vjetra mala, i koja treba razviti. Posebna pozornost će se obratiti na priobalna područja i na područja s ekstremnom klimom. Radna grupa 2 ima naziv Sustavi energije vjetra, a fokusira se na smanjenje troškova vjetroagregata. Radna grupa 3 ima naziv Integracija u elektroenergetsku mrežu, a cilj je omogućiti što bolju integraciju od pojedinačnih vjetroelektrana do većih skupina vjetroelektrana u elektroenergetsku mrežu. Osnovna struktura mreže bi zbog toga morala biti adaptirana da može primiti veću količinu varijabilnih proizvođača električne energije. Radna grupa 4 pod nazivom Priobalne vjetroelektrane se fokusira na razvoj i istraživanje u sektoru priobalnog vjetra. Posljednja radna grupa 5 pod nazivom Okoliš i razvoj se fokusira na utjecaj na okoliš, društveno prihvaćanje, prostorne planove i ekonomske utjecaje istraživanja, inovacija i razvoja.

Dodatne informacije o samom projektu i njegovim članovima možete naći na: http://www.windplatform.eu/.

Tags:     projekt      topwind      tpwind      europska unija      windsec      garrad hassan      risoe      vjetroelektrane
Index članka
Projekt EU: TOPWind
#2
Sve stranice
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?