Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Aktualno

EWEA predstavila online ekonomski alat E-mail
Autor Leo Jerkić   
Utorak, 07 Lipanj 2011 12:01

EWEA je razvila online alat koji omogućuje da se izračunaju i procijene nivelirani troškovi električne energije koje proizvode nove elektrane na plin, ugljen, nuklearnu energiju, i na vjetar (kopnene i priobalne).

Nivelirana cijena električne energije je definirana kao aktualizirana cijena jednog kWh tokom cijelog trajanja projekta, a koja uzima u obzir trenutačnu cijenu energenta (2010.) odnosno troškove investicije za sve komponente pojedine elektrane.

Alat koji se može naći na slijedećem linku (http://www.ewea.org/) koristi metodologiju u kojoj je cijena energenta (ugljen, plin, uran) uzeta u obzir zajedno sa rizicima koji su asocirani s mogučnošću naglog promjena cijena. U alatu se mogu promijeniti osnovne pretpostavke za sve nabrojane tehnologije, izračunati njihove nivelirane torškove za 2010., 2020. i 2030. godinu, te usporediti rezultate za različite tehnologije odnosno godine.


Kada se pokrene alat otvara se prvi korak (slika 1) na kojem se pomoću kvačica odabire koje tehnologije (plin, ugljen, nuklearna, kopneni vjetar, priobalni vjetar) i koje godine (2010., 2020. i 2030.) se žele usporediti.


Slika 1

Nakon što se prijeđe na idući korak mogu se mijenjati parametri za odabrane tehnologije (u ovom slučaju kopnene vjetroelektrane) i to od instalirane snage, stupnja opterećenja, kapitalnih troškova i još mnogih faktora - i to za sve odabrane godine (slika 2).


Slika 2

U idućem koraku vide se rezultati prikazani preko grafova koji uspoređuju sve tehnologije po odabranim godinama (slika 3),


Slika 3

a moguće je  i brojčano pregledati podatke i to usporedno energetske kalkulacije, troškove tehnologije, troškove rada i održavanja, troškove vezane uz gorivo, troškove ugljičnog-dioksida i na kraju vidjeti niveliranu cijenu električne energije za sve odabrane tehnologije i godine, i to sve uz rizik ili bez rizika (slika 4).


Slika 4

U svakom trenutku je moguće otići natrag te promijeniti određene parametre, a postoji i pomoć za korištenje alata, te opsežan popis referenci koje se uglavnom mogu i skinuti u obliku pdf dokumenata.

Izvor: www.ewea.org

Tags:     ewea      online      ekonomski alat      vjetar      vjetroelektrane      ugljen      plin      nuklearna      energija
Index članka
EWEA predstavila online ekonomski alat
#2
Sve stranice
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?