Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Aktualno

Hrvatska službeno ima 78,5 MW vjetroelektrana! E-mail
Autor Leo Jerkić   
Petak, 28 Siječanj 2011 15:04

Hrvatski operator tržišta energije (HROTE) objavio je najnoviji popis povlaštenih proizvođača električne energije u kojemu su još dvije nove vjetroelektrane ušle u sustav poticaja. Među povlaštene proizvođače su sada ušli VE Velika Popina snage 9,6 MW i VE Vrataruša snage 42 MW.

Ukupna snaga svih hrvatskih vjetroelektrana u pogonu sada je 78,5 MW. To je značajan skok u ukupnoj instaliranoj snazi vjetroelektrana u hrvatskom elektroenergetskom sustavu, a Vrataruša je prva velika vjetroelektrana u sustavu poticanja i priključena na prijenosni sustav HEP-a.

Vratarusa

Također, Dalekovod je samo koji mjesec nakon izgradnje ishodio sve dozvole za puštanje u pogon vjetroelektrane Velika Popina o kojoj smo već pisali u više navrata i koju smo već predtavili u "vjetroelektrane u regiji".

VE Velika Popina

Objavljeno je i da su još dvije vjetroelektrane uvrštene na popis projekata s kojima je HROTE potpisao ugovor o otkupu električne energije, ali koje još nisu puštene u pogon. Radi se o VE Crno Brdo snage 9,1 MW koja je u izgradnji i VE Pometeno Brdo snage 17,5 MW za koju je Končar prije samo koji dan objavio da je dobio financiranje za izgradnju.

Crno brdo

Nadajmo se da će se ovaj pozitivan trend izgradnje i puštanja u pogon novih vjetroelektrana nastaviti tokom ove i sljedećih godina koje dolaze!

 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?