Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Aktualno

GWEC-ov svjetski pregled tržišta vjetroelektrana 2014. (3. dio) E-mail
Autor Leo Jerkić   
Ponedjeljak, 18 Svibanj 2015 22:35

Kao što smo najavili ovdje u idućih nekoliko tjedana prenijeti ćemo najvažnije zaključke godišnjeg GWEC-ovog tržišta vjetroelektrana. U ovom tjednu prenosimo regionalna predviđanja za tržišta do 2020. godine.

Predviđanja za tržište od 2015-2019

Prošla godina je bila odlična za industriju vjetroelektrana, sa rastom od 44% i rekordnom instalacijom većom od 51 GW. Najveća priča je naravno bila Kina koja je instalirala rekordnih 23 GW u 2014. godini, čime je obuhvatila čak 45% svjetskog tržišta. Postoji veliki broj nadolazećih tržišta posebno u Africi i Latinskoj Americi, ali i nekih iznenađujućih tržišta u Aziji. OECD tržišta napreduju, ali ne u širini u kojoj se očekivalo. Tamo još uvijek traje borba prema budućnosti elektroenergetskih tržišta, koja možda je prespora ali sada više nije pitanje "da li" će se to dogoditi nego "kada". OECD tržišta pomalo odmiču od tradicionalnih feed-in-tarifa prema tržišnom pristupu što bi u početku moglo stvarati probleme u razvoju, ali će postići elektroenergetski sustav kojim će dominirati vjetar, solari i drugi obnovljivih izvori energije. Glavni problem je projektiranje efikasnog modernog elektroenergetskog tržišta. Na drugim tržištima razvoj vjetroelektrana potiču ekonomija, energetska sigurnost, stabilnost cijena i (posebno u Kini) želja za smanjivanjem smoga u urbanim područjima. Potreba za čistim, održivim, vlastitim izvorima energije zbog ekonomskog rasta potiče razvoj ovog sektora u Africi, Aziji i Latinskoj Americi gdje se u budućnosti očekuje daljnji rast.

Što sve ovo znači za budućnost tržišta? Očekuje se postojani rast, bez spektakularnih brojeva. Nakon što je zbog slabe 2013. godine razvoj pao na razinu umjerenog scenarija Global Wind Energy Outlooka, prošle godine se vratio na razinu naprednog scenarija, te bi u tom segmentu trebao ostati i ove i iduće godine. Nakon toga je situacija neizvjesna.

Slika 1: Predviđanja za svijet do 2019. godine

U odnosu na predviđanja u ovo doba prošle godine, neke stvari su se prilično promijenile:

- nitko nije predvidio da će Kina instalirati 23 GW vjetroelektrana prošle godine, optimisti su predviđali 18 GW. Ta razlika od 5 GW predstavlja otprilike razliku između predviđene instalirane snage prošle godine i stvarne instalirane snage. Azija će i dalje ostati vodeće tržište, te će i povećavati razliku između drugoplasirane Europe zbog daljnjeg rasta Kine, nadolaska novih tržišta i povratka Indije.

- očekivao se bolji oporavak tržišta SAD-a, koje bi ipak trebalo nastaviti s rastom ove i iduće godine. Kod Europe se očekivao minimalni pad, a ostvaren je minimalni rast.

- Afrika je bila malo ispod očekivanja, a Latinska Amerika iznad, ali ti brojevi bi se trebali poboljšati idućih godina, te se očekuje pravi boom krajem ovog ili početkom idućeg desetljeća. Brazil se prema predviđanjima popeo na 10. mjesto u ukupnoj instaliranoj snazi vjetroelektrana, te četvrto u godišnjoj.

- postojala je mogućnost buđenja tržišta Rusije i Saudijske Arabije, no one su još uvijek ostale spavati, barem za sada

- u Australiji je još uvijek na vlasti vlada Tony Abbota koja je protiv OIE, te će to kratkoročno utjecati na tržište ali bi u budućnosti trebalo ponovno doći do rasta tržišta posebno zbog dramatičnog razvoja solara i vjetra u toj državi zadnjih godina.

Regionalna distribucija

Azija će i dalje dominirati na tržištu, te će u budućnosti držati 40-45% udjela. Europa će nastaviti prema svojim 2020. ciljevima, a Sjeverna Amerika je vrlo teška za procijeniti. SAD i Kanada su teško predvidljiva tržišta koja zadnjih godina rastu ali su upitna u budućnosti zbog pojedinih poticaja.

Latinska Amerika će nastaviti sa rastom, pri čemu će Brazil biti predvodnik uz Čile, Urugvaj, Peru i druge zemlje. U Africi će dominirati Egipat i Južnoafrička Republika, uz početak razvoja mnogih drugih manjih tržišta.

Azija

U Kini se očekuju slične brojke kao i prošle godine, a od iduće godine postoji mogućnost malog pada tržišta uz realno očekivanje da će do 2019. biti instalirano dodatnih 100 GW elektrana, čime bi se nadmašilo 200 GW instalirane snage barem godinu dana prije od planiranog.

S obzirom na inicijativu vlade, u Indiji postoji godišnji cilj od 5 GW godišnje do daljnjeg koji možda neće biti ispunjen ove godine, ali bi trebao biti dostignut idućih godina. U ostatku Azije očekuje se jači rast Pakistana i Filipina, te Tajvana i Tajlanda. Japan će početi rasti ponovno, ali ne pretjerano brzo. U Južnoj Koreji se veći rast očekuje tek krajem desetljeća s obzirom da su oni fokusirani isključivo na priobalni sektor. Ukupno gledano do kraja 2019. u Aziji bi se trebalo instalirati oko 140 GW vjetroelektrana, čime bi se udvostručila instalirana snaga u odnosu na danas.

Slika 2: Predviđanja za godišnju instaliranu snagu po regijama do 2019.

Europa

Njemačka bi i ove godine trebala imati odličan rezultat, te bi u tom tempu trebala nastaviti do kraja desetljeća. Tržište Velike Britanije bi moglo usporiti, ali se svi nadaju da će budućnost biti stabilnija. Švedska i Francuska bi trebale nastaviti pozitivno kao i prošle godine. Turska i Poljska će i dalje napredovati, a od Turske se posebno očekuje da postane jako tržište.

Priobalni sektor izgleda puno zdravije nego prošle godine, sa realističnijim ciljevima i jačom financijskom bazom kao i većim brojem proizvođača vjetroagregata. Ukupno bi Europa trebala instalirati oko 70 GW vjetroelektrana tokom idućih pet godina.

Sjeverna Amerika

SAD je kao i uvijek tržište koje se najgore procjenjuje. Ova i iduća godina će biti dobre, ali nitko nezna što će se dogoditi nakon toga. Jako je teško predvidjeti na koji način će politika reagirati u budućnosti.

I u Kanadi je upitan razvoj tržišta nakon 2016., s obirom da i njima ističu poticaji ali ipak postoje bolje šanse za regionalni razvoj nego u SAD-u. Meksiko je postavio cilj od 2 GW/godišnje, koji ovih godina neće biti ispunjen, ali bi od 2017. i 2018. tržište trebalo početi prilično rasti. Ukupno se u regiji očekuje 44 GW instalirane snage tokom idućih pet godina.

Slika 2: Predviđanja za ukupnu instaliranu snagu po regijama do 2019.

Latinska Amerika

Brazilski sektor vjetra trebao bi instalirati minimalno 12-13 GW tokom idućih godina, a s obzirom na planirane aukcije ta brojka bi mogla biti i puno veća. Što se tiče instalirane snage do kraja 2017. godine, vjetar bi trebao nadmašiti plin te postati drugi izvor električne energije u toj državi. Ukupno gledano tržište vjetra u Brazilu bi trebalo ostati jako do daljnjeg.

U ostatku regije se tržište Čilea pokrenulo prošle godine te se dalje očekuje stalan rast ali ne u klasi Brazila. Urugvaj raste iznad svih očekivanja, a dosta napreduju i Panama i Peru, uz potencijal isplivavanja Kolumbije. Argentina unatoč ogromnom potencijalu još uvijek stoji zbog nevoljnosti vlade da potiče razvoj.

Ukupno bi se u idućih pet godina trebalo instalirati oko 25 GW vjetroelektrana pri čemu će glavni predvodnik biti Brazil.

Afrika i Bliski Istok

Afričko tržište je dostiglo 1 GW isntalirane snage godišnje, a u budućnosti se očekuje daljnji rast. Razvoj će potaknuti Južnoafrička Republika i Egipat, uz poticanje rasta Maroka, Etiopije, Kenije, Tanzanije i Gane. Na Bliskom Istoku postoje novi projekti u Jordanu te potencijal da se i druga tržišta pokrenu - posebno Iran.

Južnoafrička Republika se konačno pokrenula prošle godine nakon što je utvrđeno da su vjetroelektrane najjeftiniji izvor energije ondje, a uz postojanje manjka proizvodnje električne energije u toj državi. U razvoju je 3-4 GW, uz puno veći potencijal u budućnosti.

U regiji bi se trebalo instalirati više od 13 GW vjetroelektrana do 2019.

Pacifik

Australija je glavno tržište u regiji, te su se samo ondje izgradile vjetroelektrane u 2014. godini. Iako trenutačna vlada blokira obnovljive izvore energije, ne očekuje se totalna propast tržišta nego samo usporavanje na određeno vrijeme. U Novom Zelandu još uvijek nema novih projekata, a iako se razvijaju neki projekti na Pacifičkim otocima za sada nema naznaka kada bi mogli biti gotovi. Očekuje se da će se u regiji tokom idućih pet godina instalirati samo 4 GW projekata.

Ukupno gledano možemo reći da će Azija nastaviti sa dominacijom, a pratiti će ju stabilna Europa i volatilna Sjeverna Amerika, uz daljnji rast Latinske Amerike i Afrike.

Tags:     gwec      vjetroelektrane      tržišta      kina      sad      europa      regije      brazil      latinska amerika      afrika      azija      predviđanja
 
Komentari (2)
KAKO DOSTAVLJATI ZAJEDNIČKO LIJEPO ODOBRENO UREDBOM SITE:vladimirafinancialinvestment@gmail.com
2Nedjelja, 03 Studeni 2019 14:53
Marie Alice
Pozdrav svima vama pozdrav. Zovem se Marie Alice, želim iskoristiti ovu sjajnu zlatnu priliku da dam opipljivo svjedočanstvo o tome kako sam nedavno primio zajam od 60000 eura. Prije sam nešto tražio zajam i oni su me kasnije prevarili. Pokušao sam ponovno i upoznao sam ženu poput mene koja mi je bila spremna i voljna pomoći da dobijem kredit uz kamatnu stopu od 2%. Rečeno mi je da je zajmodavac i žena kojoj vjerujem, pa sam odlučio kontaktirati s njom i dala mi je priliku da podnesem zahtjev za kredit od njene tvrtke koji sam lako dobio, ali objašnjenje je da sam svoj dobar kredit dobio dobro zdravlje i s manje stresa. Ako ste zainteresirani za zajam, možete joj se obratiti putem e-maila: (vladimirafinancialinvestment@gmail.com) (WhatsApp: +16014560144)
KAKO NAMJERAVATI KREDIT
1Četvrtak, 29 Kolovoz 2019 15:20
Maria Guadalupe
Pozdrav Prijatelji su Maria Guadalupe, ovdje sam kako bih informirao sve što sam doživio online kada sam tražio kredit. Izgubio sam mnogo novca tražeci zajam dok nisam upoznao VLADIMIRA FINANCIAL INVESTITORA. Tko mi je pomogao dobiti kredit od 60000 eura po kamatnoj stopi od 2%. Ako trebate kredit i ako ste ozbiljni, savjetujem vam da poslušate moj savjet i kontaktirate je putem e-pošte: (vladimirafinancijskiinvestitor@yahoo.com)
Kontaktirajte putem aplikacije WhatsApp: +16014560144
za vaš zahtjev za kredit, hvala na slušanju


Pozdrav Prijatelji su Maria Guadalupe, ovdje sam kako bih informirao sve što sam doživio online kada sam tražio kredit. Izgubio sam mnogo novca tražeci zajam dok nisam upoznao VLADIMIRA FINANCIAL INVESTITORA. Tko mi je pomogao dobiti kredit od 60000 eura po kamatnoj stopi od 2%. Ako trebate kredit i ako ste ozbiljni, savjetujem vam da poslušate moj savjet i kontaktirate je putem e-pošte: (vladimirafinancijskiinvestitor@yahoo.com)
Kontaktirajte putem aplikacije WhatsApp: +16014560144
za vaš zahtjev za kredit, hvala na slušanju

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?