Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Aktualno

GWEC-ov svjetski pregled tržišta vjetroelektrana 2013. - drugi dio E-mail
Autor Leo Jerkić   
Utorak, 15 Srpanj 2014 10:07

GWEC je prije nekoliko mjeseci objavio svoj godišnji pregled tržišta vjetroelektrane sa fokusom na 2013. godinu o čijoj smo objavi pisali i za koji smo najavili detaljniji pregled u budućnosti. U slijedećih nekoliko mjeseci napravit ćemo pregled najzanimljivijih dijelova tog izvještaja sa naglaskom na pojedine zanimljive države i regije.

Predviđanja za tržište od 2014. do 2018. godine

Ukupno gledano trend diverzifikacije tržišta koji je započet prije nekoliko godina se nastavio, te i pojačao prošle godine. I dalje se pojavljuju nova tržišta izvan OECD zone, te bi neka trebala postati iznimno bitna idućih godina. Unutar OECD država energija vjetra dostiže dvoznamenkasti udio u sve većem broju država, ali je tamo i borba za udio na tržištu sve veća. Zbog toga se najveći rast očekuje na tržištima izvan OECD-a.

Nadmetanje sa proizvodnjom iz fosilnih goriva će se nastaviti dokle god se ne postavi svjetska cijena na emisiju stakleničkih plinova što se po svemu sudeći neće dogoditi tako skoro. Ipak, utjecaj pojedinačnih državnih i regionalnih tržišta emisija se pomalo počinje nazirati. "Zlatno doba plina" pak sve više izgleda kao napuhani balon, te to zajednički sa političkim krizama na područjima bogatim fosilnim gorivima daje dodatnu konkurentnost vjetroelektranama i drugim obnovljivim izvorima energije.

Vjetroelektrane se ponajviše probijaju zbog svoje konkurentnosti na tržištu, te su vrlo uspješne u pojedinim regijama kao što su Brazil, Južnoafrička Republika, Turska i Meksiko. U Južnoafričkoj Republici su tako vjetroelektrane čak 30% jeftinije od novih termoelektrana na ugljen. Ipak, na razvoj vjetroelektrana još ponajviše utječu državni i regionalni poticaji pa tako u SAD jednu godinu imamo fenomenalne rezultate, a druge porazne zbog njihovog PTC poticaja, dok u EU tržište stagnira jer se vodi debata oko OIE ciljeva za 2030. godinu. S druge strane u Kini se nastavlja politika poticaja, te tržište raste velikom brzinom, a daljnji rast se očekuje i u ostatku Azije, Latinske Amerike i Afrike.


Slika 1: Tržišna predviđanja instalacija vjetroelektrana od 2014. do 2018.

Prošle godine je Kina ponovno bila na vrhu sa pet puta više instaliranih vjetroelektrana od Njemačke na drugom mjestu. SAD je pao sa prvog na šesto mjesto, peta je bila Kanada sa rekordnim rezultatima, a sedmi Brazil. Treće mjesto je zauzela Velika Britanija, a Indija je bila četvrta.

U prošlogodišnjim procjenama se krivo procijenio utjecaj PTC-a u SAD-u, te je tržište palo za 3 GW više nego što se očekivalo. Ova godina bi pak trebala pokriti taj veliki pad prošle godine, a ukupno gledano bi ova godina trebala biti rekordna sa godišnjim rastom od otprilike 34% na rekordnih 47 GW, pri čemu se očekuje mnogo novih vjetroelektrana u Sjevernoj Americi i Aziji, Brazilu, Meksiku i JAR-u. Nakon 2014. godine bi tržište trebalo rasti sporije, nekih 6-10% godišnje sve do 2018. godine. Ukupni rast bi trebao biti 15% ove godine, te 12 do 14% od 2015. do 2018. godine. Ukupne instalacije bi trebale skočiti sa malo više od 300 GW ove godine na otprilike 600 GW do  kraja 2018. godine.

U odnosu na Svjetski pogled na energiju vjetra izdan 2012. godine, ovakav scenarij slijedi predviđanja koja su malo ispod tada predviđenog umjerenog scenarija. Kako bi se vratio i ponovno ostvario jaki rast iz prošlog desetljeća, trebala bi se uvesti obavezna svjetska cijena za emisije stakleničkih plinova ili bi se trebao desiti neočekivani ekonomski rast i potražnja, a to se definitivno ne očekuje u idućih pet godina.

Regionalna distribucija

Iako će svjetskim tržištem i dalje dominirati Azija, Europa i Sjeverna Amerika nova tržišta će u idućih pet godina postati izuzetno bitna. Brazil bi tako trebao ući u top 5 po godišnjim instalacijama vjetroelektrana tokom idućih par godina, te bi također trebao ući u top 10 ukupnih instalacija iduće godine. Južnoafrička Republika konačno počinje sa rastom, a zajedno s njom se očekuje buđenje tržišta na jugu i istoku Afrike. Nepoznato je još u kojem će smjeru krenuti razvoj u Saudijskoj Arabiji koja ima cilj od 50 GW solara i vjetra do 2030. godine, te u Rusiji koja pokazuje prve znakove života u smislu planiranja obnovljivih izvora.

Azija

Prošle godine je vladala skepsa oko cilja Kineske vlade od 18 GW novih instalacija. Postignuti rezultat je bio ipak niži od cilja, ali još uvijek impresivan sa malo iznad 16 GW čime je ostvaren dobar rezultat nakon "slabe" 2012. kada je instalirano 12,9 GW. U međuvremenu su kinezi uveli cilj od 200 GW do 2020. godine, što znači da će morati instalirati barem 15,5 GW godišnje do 2020., a po svemu sudeći to bi mogli i nadmašiti. Ove godine se očekuje i konačni razvoj Kineskog priobalnog tržišta vjetroelektrana.

U Indiji će mnogo ovisiti o ishodu državnih izbora koji su se održali u svibnju ove godine. Time bi se trebala završiti paraliza tržišta koja je u tijeku, te bi se konačno trebala uspostaviti jasna, stabilna tržišna politka poticaja za razvoj infrastrukture, uključujući pojačanje prijenosnih kapaciteta električne energije.

Što se tiče Japana još uvijek se čeka na energetsku relovuciju barem u smislu vjetroelektrana, pošto nikako da se usvoji nova reforma energetskog tržišta. Do tada se očekuje 2.000 do 3.000 MW godišnjih instalacija. U Japanu je fokus na priobalnom tržištu, a ono ne bi trebalo ostvariti velike brojke prije kraja deseteljaća. Južna Koreja će i dalje razvijati priobalni sektor dok se kopnena industrija bori zasvoje mjesto. Novi projekti se očekuju i u Mongoliji, Filipnima, Pakistanu i Tajlandu.

Tokom idućih pet godina bi se u Aziji trebalo instalirati više od 120 GW vjetroelektrana, te bi do kraja ove godine ona trebala obići Europu u ukupnoj instaliranoj snazi.


Slika 2: Godišnje instalacije po svjetskim regijama od 2014. do 2018.

Europa

Europsko tržište je palo skoro 6% prošle godine, što je manji pad nego je bilo očekivano, ali je problem što se cijelo tržište svelo praktički na Njemačku i Veliku Britaniju. Španjolska je u potpunosti stala, a Italija, Bugarska i Francuska nisu nimalo ispunile svoj potencijal.

Priobalno tržište je s druge strane nastavilo rasti sa 50% prošle godine na preko 1.500 MW, ali s obzirom na debatu u mnogim tržištima oko tog sektora ne vidi se na koji način bi Europa mogla postići 40 GW u morima do 2020. godine. Ipak, Njemački priobalni sektor bi konačno trebao živnuti uz stabilan kopneni sektor, a isto se očekuje u Poljskoj, Švedskoj, Danskoj i Portugalu. Nažalost, ništa neće biti sigurno dok se ne riješe i ne postave ciljevi za 2030. godinu. Zbog postojećih 20/20/20 ciljeva do 2020. godine se očekuje instalacija od otprilike 68 GW vjetroelektrana od 2014. do 2018. godine.

Sjeverna Amerika

Sjedinjene Američke Države su prošlu katastrofalnu godinu završile sa više od 12.000 MW vjetroelektrana u izgradnji što je odlično za ovu i iduću godinu, ali se ponovno ne zna što će biti u budućnosti. Da li će se njihovi PTC poticaji ponovno produžiti, ili će doći do reforme poreza za energiju, što je upitno s obzirom na situaciju u kongresu.

Kanada je pak ostvarila rekordan rezultat prošle godine, a očekuju se još bolji rezultat ove godine, te solidan rezultat iduće. Iza toga je situacija neizvjesna, te će ovisiti o ciljevima pojedinih provincija.

Meksiko je proveo reformu energetskog tržišta sa ciljem od 35% OIE do 2024. godine, te se od ove godine do tada očekuje prosječna godišnja instalacija od 2.000 MW vjetroelektrana.

Ukupno gledajući Sjeverna Amerika je najvolatilnije i najkompliciranije tržište, ali se ipak i tu očekuje instalacija oko 61 GW novih vjetroelektrana od 2014. do 2018.


Slika 2: Ukupne instalacije po svjetskim regijama od 2014. do 2018.

Latinska Amerika

U Brazilu je vlada aukcijama već ugovorila više od 10 GW vjetroelektrana do 2018. godine, a očekuju se dodatne ove i iduće godine. Postoje potencijalni problemi sa prijenosnom elektroenergetskom mrežom, ali i za njih su od nedavno uvedene aukcije što bi moglo smanjiti potencijalne probleme.

Čile je konačno krenuo u instalaciju vjetreoelektrana, ali se ne očekuje velika instalacija u dogledno vrijeme, a isto se može reći i za Urugvaj koji ipak ima ambiciozne planove. Središnja Amerika i Karibi će također instalirati veći broj vjetroelektrana, ali ukupna brojka neće biti značajna. Argentina je zbog nepostojeće politike za vjetroelektrane još uvijek neaktivna, te se za sada ne očekuju neke promjene. Postoje naznake buđenja Kolumbije i Venecuele ali još niša nije sigurno.

Ukupno gledano konzervativci očekuju da će do 2018. godine biti instalirano malo više od 14 GW vjetroelektrana, ali bi samo Brazil to mogao postići ukoliko tamo sve bude po planu. Ipak i ondje ekonomija pomalo usporava, tako da ništa nije sigurno.

Afrika i Bliski Istok

Unatoč tome što se u Africi i na Bliskom Istoku skoro ništa nije izgradilo tokom prošle godine, ove godine se već očekuje instalacija 500 do 1.000 MW vjetroelektrana samo u Južnoafričkoj Republici. S obzirom na vrlo dobru situaciju očekuje se daljnji rast tog tržišta u budućnosti, a očekuje se da bi JAR mogao povući i susjedne zemlje s obzirom da se u regiji nalazi 6 od 10 najbrže rastućih ekonomija na svijetu.

Etiopija je prošle godine instalirala 90 MW, što je u skladu sa ambicioznim ciljem vlade od 7 GW do 2030. godine. U Maroku je započeo novi proces tendera, a u Jordanu je financiranje za prvu veliku vjetroelektranu osigurano. Projekti se razvijaju i u Keniji, Tanzaniji, Senegalu i drugim zemljama. S obzirom na buđenje mnogih tržišta očekuje se ozbiljan razvoj potencijala vjetra u idućih pet godina. Egipatsko tržište bi se moglo probuditi prije ili kasnije, a Saudijska Arabija konačno kreće u razvoj obnovljivih izvora energije.

Ukupno se očekuje instalacija od otprilike 13 GW vjetroelektrana u regiji do 2018. godine.

Pacifik

Na Pacifiku je već duže vrijeme glavno tržište Australija gdje je prošle godine instalirano 623 MW. Nažalost u toj državi isto dolazi do političkih promjena koje ugrožavaju cijelu industriju pošto postoje naznake da bi mogli u potpunosti zaustaviti razvoj vjetroelektrana.

Novi Zeland razvija veći broj projekata, ali njima u principu ne treba više puno vjetroelektrana za pokrivanje vlastitih potreba. Drugi otoci razvijaju neke projekte ali njihova snaga je iznimno mala. Očekuje se da bi se u regiji moglo instalirati do 5 GW do 2018. godine, ali to ponajviše ovisi o rezultatima politike u Australiji.

Zaključno gledano tržište bi trebalo rasti, ali sporo te će ga predvoditi Azija, Latinska Amerika (ponajviše Brazil) i Afrika (ponajviše Južnoafriča Republika). Europa će nastaviti uobičajenim ritmom dok će Sjeverna Amerika biti volatilna, a Pacifikom će dominirati Australska politika.

U idućem nastavku predstavit će se pregled za pojedina tržišta od 2014. do 2018. godine.

Prvi dio može se pročitati ovdje.

Tags:     gwec      tržište vjetroelektrana      svjetski pregled      europa      kina      azija      latinska amerika      sjeverna amerika      afrika      bliski istok
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?