Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Aktualno

Ušteda vode uz pomoć vjetroelektrana (dio 1.) E-mail
Autor Leo Jerkić   
Nedjelja, 01 Lipanj 2014 22:30

EWEA je ove godine izdala izvještaj o uštedi potrošnje vode korištenjem vjetroelektrana čije ćemo najzanimljivije dijelove predstaviti u nekoliko dijelova na našim stranicama. U ovom prvom dijelu prezentira se uvod u cijelu tematiku.

Uvod

Voda je nezamjenjivi resurs u ekonomiji, te ima fundamentalnu ulogu u očuvanju klime i života na planeti.

Svaki građanin Europske Unije prosječno dnevno potroši 4.185 litara vode, što uključuje direktnu potrošnju vode u kućanstvu te indirektnu potrošnju vode (voda potrebna za proizvodnju industrijskih i poljoprivrednih proizvoda). Svi ti procesi uključuju proizvodnju energije.

Sigurnost opskrbe vodom je veliki izazov pošto se prema nekim istraživanjima očekuje da će do 2050. godine čak 40% stanovništva imati velikih problema sa opskrbom zbog povećane potrošnje i veće onečišćenosti iste. Zbog toga bi sve vlade na planeti trebale raditi na povećanoj efikasnosti u upravljanju vodama.

Čak i na području EU je barem 11% ljudi imalo problema sa nedostatkom vode do 2007. godine, ponajviše zbog suša koje su tokom zadnjih 30 godina uzrokovale trošak od čak 100 milijardi eura. Cilj EU politike za korištenje voda je osigurati nesmetano korištenje kvalitetne vode u adekvatnim mjerama za sve stanovnike EU, pri čemu je potrebno istu koristiti efikasnije i integrirati EU okvirnu direktivu u strategiju energije, transporta, poljoprivrede, ribolovstva, turizma i druge.

Najveći dio vode u iznosu od čak 44% se koristi u proizvodnji električne energije i to za hlađenje termo i nuklearnih elektrana. Zbog toliko velike potrošnje i sve većih suša na jugu i istoku Europe biti će potrebno minimizirati potrošnju vode u tom sektoru.

Proizvodnja energije iz vjetroelektrana praktički uopće ne troši vodu, te je stoga jedan od ključnih koraka zamjena termo i nuklearnih elektrana sa vjetroelektranama kako bi se osiguralo smanjenje potrošnje vode i onemogućila nestašica iste u budućnosti.

Termoelektrane i nuklearne elektrane godišnje troše vode koliko i cijelo stanovništvo Njemačke (82 milijuna stanovnika). Energija vjetra je pomogla izbjeći potrošnju čak 1,2 milijarde kubičnih metara vode 2012. godine – što je potrošnja za skoro 22 milijuna EU građana, a radi se i o uštedi od 2,4 milijarde eura.

Do 2030. godine bi vjetroelektrane trebale pomoći u izbjegavanju 4,3 do 6,4 milijardi kubičnih metara vode ako njihov rast bude u skladu sa predviđanjima EU, te bi ušteda od istih iznosila između 11,8 i 17,4 milijardi eura.

Europska Unija bi drastično mogla smanjiti potrošnju u sektoru električne enerije na tri načina i to:

1.)  Pri stvaranju budućih energetskih politika u obzir treba uzeti više standarde efikasnosti korištenja voda

2.)  Postaviti obvezujuće ciljeve za obnovljive izvore energije 2030. godine, čime bi se napravio važan korak u izbjegavanju korištenja tehnologija koje koriste puno vode (termoelektrane), te promoviralo korištenje tehnologija koje praktički ne troše vodu (vjetroelektrane)

3.)  Promovirati adekvatnu cijenu potrošnje i korištenja vode – korištenje vode za hlađenje elektrane je usluga koja se najčešće ne naplaćuje na adekvatan način, a ima utjecaj na ekosustav (najčešće je voda toplija, ili se utječe na izgled korita rijeke ili obale).Trebalo bi uvesti cijene proporcionalne sa potrošnjom vode po proizvedenom kWh električne energije, te uzeti u obzir regionalne razlike kao što su rizici od suša.

 

Izvor: www.ewea.org

Tags:     ewea      voda      potrošnja      ušteda      vjetroelektrane      termoelektrane      električna energija
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?