Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Aktualno

Prvi svjetski zračni vjetroagregat bi trebao isporučiti električnu energiju i WiFi signal selu u Aljasci E-mail
Autor Leo Jerkić   
Srijeda, 26 Ožujak 2014 23:43

Uskoro će iznad sela Airbanks u Aljasci plutati veliki helijem punjeni vjetroagregat koji će proizvoditi električnu energiju za više od deset obitelji koje trenutačno nisu spojene na elektroenergetsku mrežu.

BAT-Buoyant Airborne Turbine, zračni vjetroagregat kojeg je projektirao i izgradio MIT-ov startup Altaeros Energies će plutati na visini od 300 metara iznad tla tokom 18 mjeseci, a koristiti će strujanja zraka na toj visini koja su nekoliko puta jača nego strujanja na razini tla.

Osim što ovakvi vjetroagregati mogu proizvoditi dvostruko više električne energije od klasičnih, mogu služiti i za pružanje signala za mobitel i WiFi, te davati lokalnu vremensku prognozu i raditi u ekstremnim vremenskim uvjetima.

Sam BAT će na elektroenergetsku mrežu biti spojen preko kablova koji će istu provoditi do tla. Zajedno s ovim projektom planira se dalje razvijati projekt ovakvog vjetroagregata. Za ovaj projekt na Aljasci tokom 18 mjeseci je Altaeros dobio 1,3 milijuna dolara od Energetske uprave Aljaske.

Izvor: http://iinhabitat.com

Tags:     zračni vjetroagregat      aljska      altaeros energies      mit
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?