Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Aktualno

Razglednica iz budućnosti: 122% energije vjetra u Danskoj E-mail
Autor Iva Zelenko   
Utorak, 17 Prosinac 2013 22:23

Rekordi obnovljivih izvora energije bilježe se svaki dan. Početkom listopada Njemačka je ostvarila rekordnih 59% trenutne proizvodnje iz obnovljivih izvora, početkom godine u Colorado-u je kompanija Xcel Energy zabilježila rekordnu proizvodnju od 60% iz energije vjetra, dok je Španjolska ulaskom u 2013. godinu tri mjeseca bilježila rekordnu isporuku iz energije vjetra. A rekordi se postavljaju i po pitanjima instalirane snage, veličine vjetroagregata itd.

No, sve ovo gotovo je neusporedivo s Danskom; prema podacima koje je zabilježio Energinet, državni operator elektroenergetskog sustava, u 2013. godini proizvodnja iz energije vjetra zabilježila je rast od 30%. To uključuje i više od 90 sati kada je iz energije vjetra proizvodnja premašila ukupne danske potrebe za električnom energijom, a vrhunac od 122% zabilježen je 28. listopada u 2 sata ujutro.

Prikaz proizvodnje i potražnje u trećoj četvrtini 2013. godine

Uz to, Danska ima planove do 2020. godine povećati proizvodnju iz energije vjetra na 50% ukupnih prosječnih potreba za električnom energijom, čime će se stvoriti još veća razlika u ekstremnim slučajevima. Energinet predviđa da bi ta razlika mogla iznositi do čak 1.000 sati godišnje kada vjetroelektrane pokrivaju cijelu potražnju za električnom energijom.

Ovo je potvrda da je budućnost čiste energije svakako moguća, te da se prijelaz već događa. Vodeće regije daju uvid u ono što se može očekivati diljem svijeta, te što je potrebno učiniti kako bi se prilikom rasta obnovljivih izvora energije zadržao pouzdan i financijski učinkovit energetski sustav.

Razglednice iz budućnosti

Mnoge studije i dosadašnja iskustva pokazuju kako postoje razni načini pomoću kojih je moguće suočiti se sa varijabilnošću energije vjetra i sunčeve energije.

Iako većina ljudi prvo pomisli na skladištenje energije, dosadašnja iskustva pokazala su da elektroenergetska mreža dobro funkcionira i sa vrlo malo kapaciteta za skladištenje, te da se operatori elektroenergetskih mreža suočavaju s varijabilnostima u sustavu i bez obnovljivih izvora energije. Potražnja se mijenja ovisno o vremenskim uvijetima, dobu dana, društvenim aktivnostima i radom u industriji. Osim toga, i opskrba također nepredvidivo varira kada, primjerice, dolazi do ispada u radu elektrana.

Hidroenergija, pa čak i fosilna goriva, tradicionalne su mogućnosti za skladištenje energije, no pojavljuje se i cijeli niz novih mogućnosti kao što je upotreba toplinskih sustava za grijanje, komprimirani zrak, baterije, te punjenje električnih vozila. Također, postalo je uobičajeno kontrolirati proizvodnju i rad vjetroelektrana, bez puštanja da nepotrebno rade punom snagom.

Prednost imaju jednostavna rješenja

Kako Danska ostvaruje 122% iz energije vjetra? Kamo odlazi višak proizvedene energije? Danska je dio integrirane regionalne mreže koja spaja skandinavske zemlje i dio Njemačke, a koje konstantno razmjenjuju proizvodnju energije unutar regije. Trenutnu proizvodnju i stanje unutar regije u realnom vremenu je moguće vidjeti ovdje.

Rastom obnovljivih izvora energije i pokušajem potpunog izbacivanja fosilnih goriva do 2050. godine Danska agresivno prihvaća nove tehnologije pametnih mreža, te je vodeća europska zemlja po pitanju istraživanja i demonstracije vezanih projekata. Tako će otok Bornholm biti ispitna lokacija za razvoj pametne mreže i obnovljivih izvora energije. Danska, također, ima vrlo visoke ciljeve za električna vozila, koja su isključena iz dogovora o porezu od 180% koji se primjenjuje na benzinska i dizel vozila.

Europa i S.A.D. se istovremeno suočavaju sa zakonodavnim promjenama koje bi trebale omogućiti integraciju velikih količina obnovljivih izvora energije, dok tehnički problemi kod velikih sustava i dalje postoje, i nisu novost. Većina načina integracije dobro je poznata, samo ih je potrebno prilagoditi i primjeniti za veće sustave i varijacije.

I za kraj, primjer malog elektroenergetskog sustava kakav je danski pokazuje koje su osnovne pretpostavke potrebne za veliku integraciju vjetroelektrana i sunčanih elektrana u sustav. Dobra interkonekcija sa susjednim zemljama, upravljanje izlaznom snagom svih elektrana, pohrana energije - po mogućnosti u hidroelektranama ili u obliku toplinske energije. A Hrvatska jako dobro ispunjava sve ove pretpostavke, kao i sve ostale zemlje u ovoj regiji.

Tags:     Danska      2020      2050      Energinet      vršna proizvodnja
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?