Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Aktualno

Nove tehnologije vjetroagregata - glavni igrači na kopnu i na moru E-mail
Autor Leo Jerkić   
Subota, 18 Svibanj 2013 08:39

Sa godišnjim rastom tržišta od skoro 10%, te rastom snage od oko 19% prema zadnjim podacima GWEC-a (Svjetsko vijeće za energiju vjetra), sektor vjetra je nastavio sa snažnim rastom prošle godine. Iako ti podaci pokazuju zdravo tržište za nove instalacije, možda je uputno provjeriti i stanje sektora sukladno investicijama u istraživanje i razvoj, odnosno u proizvode koji su proizašli iz istraživanja i razvoja.

Tehnologija energije vjetra je tokom prošle godine pokazala razvoj, a ključni trendovi su veći priobalni vjetroagregati, nove verzije postojećih vjetroagregata koji su modificirani da mogu raditi u većem opsegu režima vjetra, te veći broj modifikacija kojima bi se smanjili troškovi instalacije, pogona i održavanja. Na primjer, u siječnju ove godiine A2SEA-ova druga generacija instalacijskih brodova Sea Installer je postavio dva Siemensova 6 MW demonstracijska vjetroagregata na lokaciji Gunfleet Sands u vlasništvu DONG Energyja. Sam brod je proizveden u Kini u Qidongu.

Na jesen prošle godine Hochtief je također predstavio novi brod koji su razvili zajedno sa Arevom, a radi se o modelu Innovation, brodu za postavljanje priobalnih vjetroagregata. Ovaj brod može raditi na dubinama do 65 metara, može prenositi čak 8.000 tona, te brodski kran može podignuti čak 1.500 tona. Sam brod je sagrađen u suradnji Hochtief Solutionsa i GeoSea. Areva je također predstavila novi sustav Single Blade Installation (SBI) koji omogućuje postavljanje lopatica na kućište u svim pozicijama do 330 stupnjeva i na brzinama vjetra do 12 m/s. Ovako se ne moraju transportirati već instalirane lopatice, te se tako smanjuje zauzeće prostora pa se može prenijeti više vjetroagregata odjednom. Prema Arevi, na testnoj lokaciji im je trebalo tri sata za postavljanje ili skidanje lopatice. Na kopnu su pak Vestas i SNCF Geodis počeli koristiti željeznicu za transport lopatica, pri čemu se odjednom može prenijeti devet 55 metarskih lopatica u vlaku. Iako je ta tehnologija tek na početku razvoja u Europi, Vestas je objavio da očekuje smanjenje troškova za 10 do 15% u odnosu na transport kamionima.

Veći promjer lopatica, istraživanje većih brzina vjetra

Mnogi proizvođači su najavili nove veće verzije vjetroagregata sa većim lopaticama, pa je tako Španjolska Acciona u veljači najavila svoju novu lopaticu sa promjerom od 125 metara za njihovu postojeću AW300 seriju. Ovaj model je projektiran za bolje performanse njihovog 3 MW vjetroagregata na IEC Class III lokacijama s niskim brzinama vjetra. Ovaj vjetroagregat ima stup visine od čak 120 metara, a lopatice zahvaćaju prostor od čak 12.300 metara kvadratnih. Certificiranje dizajna za novu lopaticu bi trebalo biti obavljeno do kraja godine kada bi trebale biti i postavljeni prvi modeli. Isporuka će biti moguća od 2014. godine.

Alstom je na EWEA-i u Beču predstavio nadogradnju svoje ECO100 3 MW serije, koja je bila namijenjena za lokacije s umjerenom brzinom vjetra (Class II-A) a sada će biti i za lokacije i sa većim brzinama vjetra (IEC Class IS). ECO 122 vjetraogregati će isto biti nadograđeni sa niskih brzina vjetra na niske i umjerene brzine. U isto vrijeme je u pogon puštena prva vjetroelektrana sa ECO 110 vjetroagregatima i to u Francuskoj. Postavljeno ih je 11, a imaju promjer od 110 metara te su dizajnirane za Class II umjerene vjetrove, a nalaze se na 145 metarskim stupovima. Alstom je također krenuo u izgradnju dvije tvornice na sjeveroistoku Brazila gdje bi se proizvodili njihovi ECO 122 vjetraogregati. Godišnja proizvodnja bi bila 600 MW.

Vestas je također predstavio nove vjetroagregate  tokom zadnjih godinu dana. U studenom prošle godine su prodali prve primjerke svog V126-3,0 MW vjetroagregata za slabije brzine vjetra, a kojeg su predstavili na sajmu u Husumu u rujnu. Prve jedinice će biti isporučene u četvrtom kvartalu ove godine u Finsku. Promjer lopatica ovog modela je 126 metara, te tako zahvaćaju 27% više područja nego prijašnja generacija lopatica. Lopatice se mogu koristiti za sve uvjete vjetra, te je tako u lipnju prošle godine Vestas predstavio i verziju za visoke brzine vjetra.

GE je prošle godine u Brazilu predstavio novu verziju svoje 1,5 MW platforme i to model 1.85-82,5 koji je namijenjen lokacijama s visokom brzinom vjetra u Brazilu. Ovaj novi vjetroagregat ima IEC certifikat, te godišnje proizvodi 8% više električne energije na brzinama vjetra od 9 m/s nego prijašnji model.

Novi modeli, nove tvornice

Zajedno sa novim modelima vjetroagregata se grade i novi proizvodni pogoni za novu generaciju proizvoda.

Alstom je tako u siječnju ove godine krenuo u gradnju dvije nove tvornice u Francuskoj. Tvornice u Saint-Nazaireu koje bi trebale biti gotove do iduće godine će u potpunosti proizvoditi samo generatore i kabine za njihov priobalni vjetroagregat Haliade 150 snage 6 MW i sa promjerom rotora od 150 metara. Tvornice će biti jedna kraj druge te će zauzimati 2,5 hektara, a godišnja proizvodnja će biti 100 vjetroagregata. Do 2015. godine bi također trebale biti dovršene dvije druge tovrnice u Cherbourgu za proizvodnju lopatica i stupova. Tvornica lopatica se razvija u suradnji sa LM Wind Powerom, koji je razvio 73,5 metarske lopatice. Tri od četiri tvornice će biti financirane kroz investicijsku shemu od strane Francuske agencije za razvoj okoliša i energije (ADEME).

Enercon je također najavio nove proizvodne pogone i to u tvornici stupova u Zurndorfu u Austriji. Tvornica bi u punom pogonu trebala proizvoditi jedan stup dnevno za E-101 3 MW vjetroagregate. Ova nova tvornica bi trebala proizvoditi stupove za projekte u Austriji, Madžarskoj, Rumunjskoj, Hrvatskoj, Poljskoj i južnoj Njemačkoj.

Kineski Sinovel pak navodno pregovara sa Rumunjskom tvrtkom Faur da zajednički investiraju u postrojenje za proizvodnju vjetroagregata u toj državi.Index članka
Nove tehnologije vjetroagregata - glavni igrači na kopnu i na moru
#2
Sve stranice
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?