Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Aktualno

Vestas razvija rekordnu 80 metarsku lopaticu E-mail
Autor Leo Jerkić   
Srijeda, 08 Svibanj 2013 19:01

Vestasovi inženjeri razvijaju visokotehnološki prototip 80 metarske lopatice vjetroagregata, i to na Isle Of Wightu u svojem centru za istraživanje i razvoj West Medina Mills koji se nalazi u blizini juga Engleske.

Sama lopatica se razvija već više od dvije godine te koristi većinu Vestasovog godišnjeg budžeta za istraživanje i razvoj koji iznosi oko 300-400 milijuna eura. Ova nova lopatica je namijenjena za Vestasov 8 MW V164 vjetroagregat koji se specifično razvija za projekte priobalnih vjetroelektrana na Sjevernom moru. Put do proizvodnje prvog prototipa nije bio jednostavan, pošto je nakon najave razvoja V164 vjetroagegata taj razvoj usporen zbog loših financijskih rezultata Vestasa. Ipak, prema direktoru operacija Robu Sauvenu ova sporija komercijalizacija je imala svoje prednosti pošto će prototip biti najbliže moguće proizvodnoj lopatici jer je unaprijed pripremljen cijeli projekt. Glavni cilj ovih lopatica, a i cijelih priobalnih vjetroagregata je pouzdanost i robustan dizajn.

Ova tanka lopatica koja je nastala iz dizajna koji se koristi za V112-3.0 MW vjetroagregat ne koristi uobičajen Vestasov dizajn za lopatice nego koristi tehnologiju „strukturalne ljuske“ u kojoj opterećenja uslijed vjetra nosi vanjska površina lopatice, a ne njen unutrašnji dio. Ovaj koncept kojim će lopatice biti 10% lakše i jeftinije za masovnu proizvodnju je prvi put korišten u lopatici od drveta i karbonskih vlakana koju je razvila tvrtka NEG Micon 1996. godine. Nakon što se Vestas udružio s tom tvrtkom 2004. je počela masovna proizvodnja takvih lopatica za vjetroagregat V82. Ovaj dizajn se koristi i za lopatice za novi V126-3.0 MW vjetroagregat, a jedan od glavnih razloga za primjenu ove tehnologije je što ima mali broj spojnih površina koje povećavaju mogućnost oštećenja. Proces gradnje uključuje slaganje slojeva laminata unutar velikih karbonskih kalupa pri čemu ih tri inženjera glade. Idući korak je da se 150 tonski kalup stavi u zrakopraznu termalnu navlaku pri čemu se unutar ljuske lopatice postavlja epoksidna smola i sredstvo za stvrdnjavanje. Lopatica koristi kombinaciju suhih staklenih vlakana i karbonskih vlakana koja se postavljaju oko jezgre od PET (polietlien tereftalat) pjene koju drže tri mreže sa odlivenim staklom. Vestas ima mnogo iskustva sa svojim starim lopaticama, ali im je bilo potrebno mnogo vježbe kako bi se postigao adekvatan pritisak za 80 metarski model. U slučaju da infuzija (ulijevanje) nije dovoljno duboka onda neće biti dovoljne frakcije vlakana pa će lopatica biti preslaba, a ako je preduboka onda će biti preteška.

Lopatica ima i sustav za zaštitu od grome koja uključuje i bakreni vrh. Testiranje ove lopatice će biti vrlo ekstenzivno, a biti će testirana na lokaciji razvoja, pri čemu će se testirati ekstremna opterećenja u periodu od tri mjeseca, te će se na taj način simulirati rad od 20 godina na terenu. U isto vrijeme će se koristi tehnike za testiranje koje ne oštećuju lopatice, kao što su ultrasonična snimanja i rentgenske zrake kako bi se otrkile i najmanje moguće greške koje senzori nisu primijetili. Samo testiranje nije gotovo nakon toga, nego će Vestas koristiti i Calt (kalbirrani ubrzani test radnog vijeka) kako bi se provjerio ostatak radnog vijeka komponente nakon što je prošla simulirana desetljeća rada, a nakon toga će se izrezati komad lopatice kako bi se provjerio integritet materijala.

Prve 80 metarske lopatice bi trebale biti spremne za testiranja unutar Vestasa do drugog kvartala ove godine, a prvi prototip vjetroagregata bi trebao ući u pogon godinu kasnije pri čemu će se krenuti sa 12 mjeseci testiranja i certificiranja krivulje snage. Proizvodnja nulte serije koja uključuje i nultu proizvodnju lopatica u postrojenju na Isle of Wightu bi mogla početi već 2015. godine.

Izvor: www.rechargenews.com

Tags:     vestas      lopatica      vjetroagregat      isle of wight      vjetroelektrana
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?