Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Aktualno

WWEA objavila izvještaj Small Wind World Report 2012 E-mail
Autor Leo Jerkić   
Subota, 17 Studeni 2012 21:50

WWEA je prije nekoliko mjeseci objavila pregled razvoja tržišta malih vjetroagregata za cijeli svijet. S obzirom na trendove upotrebe malih distribuiranih izvora energije očekuje se veliki rast ovog sektora iskorištavanja energije vjetra u budućnosti.

Predstavljeni podaci se odnose na period do kraja 2010. godine, a ukupna instalirana snaga malih vjetroagregata u tom je trenutku iznosila oko 440 MW. Ukupan broj malih vjetroagregata je dostigao 656.000, što je bio veliki porast u odnosu na 2009. godinu kada ih je bilo oko 521.000 i na 2008. godinu kada ih je bilo instalirano oko 460.000.

Najveći broj malih vjetroagregata nalazi se u dvije države, i to Kini gdje ih ima oko 450.000 sa ukupnom snagom 166 MW, te u Sjedinjenim Američkim Državama gdje ih ima oko 144.000 sa ukupnom snagom od 179 MW. Iza njih slijede države sa 2-22.000 vjetroagregata i snagom od 5-50 MW, a to su Velika Britanija, Španjolska, Poljska, Japan i Italija.

WWEA očekuje da će do 2020. biti instalirano oko 3.800 MW malih vjetroagregata, što bi bilo 10 puta više nego 2010., a također očekuju da će godišnja veličina tržišta 2020. biti oko 750 MW instaliranih malih vjetroagregata.

Na svijetu je trenutačno identificirano više od 330 proizvođača malih vjetroagregata u 40 zemalja na svim kontinentima, te još oko 300 tvrtki koje proizvode dijelove za tu industriju. Većina proizvođača su još uvijek male ili srednje tvrtke, a više od pola tih tvrtki se nalazi u pet država, i to u Kini, SAD-u, Njemačkoj, Kanadi i Velikoj Britaniji.

Unatoč vitalnom sektoru malih vjetroagregata u mnogim zemljama, samo nekoliko vlada nudi specifične poticaje za takve sustave. Manje od 10 država nudi adekvatne feed-in-tarife za male vjetroagregate, a zemlje u razvoju praktički uopće nemaju poticaje za iste unatoč tome što postoji ogromni potencijal za instalaciju malih vjetroagregata, pogotovo u područjima bez električne energije. Samo u Kini mali vjetroagregati u većem obujmu pomažu u elektrifikaciji ruralnih područja, a to je ponajviše postignuto umjerenom cijenom takvih sustava u toj zemlji.

Puni WWEA-in izvještaj uključuje:

  • Osnovne statističke informacije
  • Predviđanja za razvoj sektora do 2020.
  • Pregled poticaja i izazovi sektora
  • Detaljni izvještaji po državama
  • Katalog malih proizvođača vjetroagregata sa informacijama o više od 330 tvrtki i njihovih proizvoda

 

Više informacija možete naći ovdje.

Tags:     wwea      mali vjetroagregat      svijet      kina      sjedinjene američke države      njemačka      velika britanija      izvještaj
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?